Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 26.05.2022. 17:00

Najviše novca iz EU fondova od svih zemalja Zapadnog Balkana dobiće Srbija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da je Srbija kroz IPARD od 2015. godine iskoristila 175 miliona evra.

Foto: Depositphotos/photo_oles
  • 229
  • 91
  • 0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarali su sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Emanueleom Žiofreom o projektu IPARD 2 i planovima za IPARD 3, preneto je na sajtu Vlade Srbije.

Ispraviti disbalans

Joksimovićeva je istakla da je Srbija kroz IPARD od 2015. godine iskoristila 175 miliona evra.

"Potrebno je obučiti poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da koriste grantove. Procedure su komplikovane, pa nekada poljoprivredni proizvođači lakše apliciraju za domaće subvencije i onda se pravi jedan disbalans koji ćemo morati da popravimo. Dogovorili smo konkretne aktivnosti kako bi se ovo popravilo", prenela je Joksimović.

IPARD primeri: Od pripreme dokumentacije do avansnog plaćanja

Ministarka je naglasila da je glavna tema trenutno u svetu poljoprivredna proizvodnja i snabdevanje hranom u narednim mesecima i godinama.

Poljoprivredna razmena 2,3 milijarde evra

Najviše sredstava iz fondova Evropske unije od svih zemalja Zapadnog Balkana za poljoprivredu dobiće Srbija. Za IPARD 3 to je direktnih 288 miliona evra iz Evropske unije, uz učešće srpskih proizvođača u vrednosti od 600 miliona evra do 2027. godine.

Ambasador Žiofre je ukazao na to da 55 odsto izvoza srpske poljoprivrede ide na tržište Evropske unije dok je ukupna poljoprivredna razmena 2,3 milijarde evra, gde Srbija ostvaruje suficit od 700 miliona evra.

On je podsetio na to da je prošlogodišnji suficit Srbije rekordan, uz napomenu da su zemlje Evropske unije najveće i najvažnije tržište za Srbiju, a na drugom mestu su zemlje CEFTA regiona.


Tagovi

IPARD Branislav Nedimović Jadranka Joksimović Emanuel Žiofreom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...