Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SUMP
  • 19.09.2021. 15:00

Mladi poljoprivrednici imaju veću šansu u IPARD-u, nego u nacionalnim podsticajima?

Vaša mogućnost u IPARD podsticajima je mnogo veća nego u nacionalnim. Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun, rekla je direktorka UAP-a Biljana Petrović na konferenciji SUMP-a.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.200
  • 179
  • 0

Na konferenciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU", najveći akcenat bio je na konkurisanju za IPARD sredstva, (ne)komplikovanoj proceduri i brzini isplate. Kako je na uvodnom obraćanju rekao predsednik SUMP-a Milan Borić, ovo je peta godina kako organizuju ovakve konferencije na kojima žele da prenesu iskustva mladih poljoprivrednika Evropske unije i primere dobre prakse, ali i sa kakvim situacijama se susreću mladi farmeri kod nas. Pre svega misli se na subvencije i konkurisanje.

Kako je rekla direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović veliki broj zahteva za IPARD sredstva stiže upravo od mladih poljoprivrednika, koji zbog svojih godina dobijaju dodatnih pet odsto povraćaja.

"Vaša mogućnost u IPARD podsticajima je mnogo veća nego u nacionalnim. Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere - da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investiciju koja, kada je IPARD u pitanju, uopšte nije zanemarljiva", obratila se Petrovićeva učesnicima konferencije.

Biljana Petrović govorila je i za Agroklub

Ono što mladi mogu da očekuju u narednom periodu jeste raspisivanje konkursa za stočare. Direktorka UAP-a, naročito moli buduće aplikante da spakuju svoju dokumentaciju uredno, kako bi zahtev bio brže obrađen, a rešenje pre stiglo na kućnu adresu farmera.

Svaki zahtevani iznos proveravaće inspekcija na terenu

Problem nepotpune dokumetacije najviše se odražava u nacionalnim merama, što uzrokuje kašnjenje u isplati, nekad i po više meseci. Na pitanja Agrokluba, dokle se stiglo sa isplatom subvencija iz prethodnih godina, Petrovićeva ističe da je bilo problema sa falsifikovanjem dokumentacije. 

"Mislim da poljoprivrednike najviše interesuje zahtevi podneti u prošlog godini za primarnu biljnu proizvodnju gde smo imali negde oko 7.000 pristiglih zahteva, što još uvek nismo završili. Nažalost, jako veliki procenat podnetih zahteva jeste sa falsifikovanom dokumentacijom. Zato smo odlučili da će inspekcija proveravati na terenu svaki zahtevani iznos", kaže Petrovićeva i dodaje da se ovaj problem javio i kod zahteva mladih poljoprivrednika.

Subvencije iz stočarstva 2020: Oko 11.400 zahteva u obradi, kad će biti isplata?

"Ne mogu da kažem da smo pogrešili, jer je visok procenat zloupotrebe. Oni koji su sve uredno predali i kupili mehanizaciju, nažalost moraće da čekaju da završimo i ove koji su zloupotrebili na neki način apliciranje."

Uskoro povezivanje baza

Navodi da su problematični izvodi kod nabavke grla, odnosno pedigrei, što, ističe Petrovićeva, nije ni do poljoprivrednika koji i sami čekaju da dobiju određenu vrstu dokumentacije.

"U planu Ministarstva poljoprivrede je da uveže sve baze, da te neke dokumente i ne tražimo od poljoprivrendika, nego da se povežemo sa fakultetom u Novom Sadu", kaže direktorka UAP-a za Agroklub.

Kod podnošenja zahteva sve veći problem sa zloupotrebama

Pored nacionalnih i IPARD mera, na raspolaganju farmerima je i Projekat za konkurentnu poljoprivredu u saradnji sa Svetskom bankom, poznatom kao "50-40-10". Za ovaj poziv opredeljeno je 700 miliona dinara i Petrovićeva veruje da će se ovaj iznos proširiti.

"Konačna rang lista biće objavljena kad budemo sabrali sve prigovore. Na 2.300 zahteva, stiglo je 700 prigovora, zbog dokumentacije. Poljoprivrednici su nam se žalili da na nešto nisu dobili poene, ali se nadam da ćemo to uspeti da rešimo u narednih sedam do 10 dana."

Kako je rekla prisutnim poljoprivrednicima očekuje da će biti još jedan poziv za traktore. A, u drugom pozovu Svetske banke biće uključeni i stočari, čije se rapisivanje očekuje za mesec dana.

Do sredstava uz pomoć konsultantskih kuća

Na ovoj konferenciji govorili su i mladi poljoprivrednici koji su konkurisali za IPARD sredstva i dobili. Najveće interesovanje bilo je za mehanizaciju - priključne mašine i ističu da procedura nije bila komplikovana, jer su uz pomoć konsultantskih kuća uspeli da ostvare povraćaj.

"U početku je bilo komplikovano, ali to je bio onaj prvi strah, ali kad uđete u sve to - nije teško. Ja sam izabrao kosultantsku kuću koja me je posavetovala. Više je potrebno dokumentacije nego na nacionalnim merama. Ako ste u PDV-u treba vam bilans uspeha, sve ostalo će vam odraditi konsultantska kuća", kaže Jovan Topavski, mladi poljoprivrednik iz Čuruga.


Tagovi

SUMP Mladi poljoprivrednici Biljana Petrović IPARD Subvencije Falsifikovanje Jovan Topavski


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)