Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 01.02.2023. 13:30

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo konkurs za pošumljavanje

Konkurs je otvoren do 14. februara.

Foto: Depositphoto/roibu
  • 310
  • 21
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je danas Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinsansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini, objavio je Tanjug, a prenosi Toppress. Ministarstvo je ove godine opredelilo 100 miliona dinara za povećanje pošumljenosti teritorije Srbije.

Ova sredstva dodeljuju se za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Kako stoji na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, konkurs se odnosi na pošumljavanje degradiranih površina, stvaranje vetrozaštitnih pojaseva, pošumljavanje u zaštićenim područjima, pošumljavanje gradskih šuma i parkova kao i ostalih vidova pošumljavanja javnih površina u cilju zaštite životne sredine.

Uslovi i kriterijumi za dodelu sredstava

Kriterijumi za ocenjivanje zahteva su: 

  1. vrsta i tip projekta u odnosu na stepen opšteg uticaja i značaj projekta na životnu sredinu; 
  2. ocena projekta (stepen pripremljenosti projektne dokumentacije, stručna osnovanost projekta, tehnički uslovi za izvođenje projekta, obezbeđenost kontrole realizacije projekta, spremnost projekta za realizaciju, plan održavanja pošumljenih površina); 
  3. finansijski kriterijumi: - visina udela u finansiranju projekta koji obezbeđuje korisnik sredstava; 
  4. stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji realizuje projekat.

Koja su dokumeta potrebna?

Uz Zahtev se podnosi sledeća dokumentacija: 

  1. projekat pošumljavanja, potpisan od strane ovlašćenog i odgovornog lica, koji sadrži: projektni zadatak, ciljeve projekta, opis stanja predmetnog područja za pošumljavanje, opis radova i aktivnosti na pošumljavanju, izbor vrsta sadnog materijala za pošumljavanje (vrsta i rod), opis tehnike pošumljavanja na tretiranoj površini, mere u skladu sa planiranim načinom održavanja i zaštite pošumljenih površina, pregled radova i specifikaciju troškova, planiranu dinamiku projekta, priloge. 
  2. izjava o načinu finansiranja projekta koja sadrži: ukupnu vrednost projekta i visinu sredstava koja se traže iz sredstava Ministarstva, način na koji će podnosilac zahteva obezbediti sopstvena sredstva i visinu iznosa, finansijski pregled - specifikaciju troškova; 
  3. saglasnost ili sporazum o saradnji i realizaciji projekta sa upravljačem zaštićenog područja, ukoliko se pošumljavaju površine u okviru granica zaštićenog područja; 
  4. podatke o dozvolama, odobrenjima, saglasnostima od značaja za realizaciju projekta; 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na elektronsku adresu eko.konkursi@eko.gov.rs ili na telefon: 011/26-00-433.

Konkurs je otvoren do 14. februara, a detaljnije informacije možete da vidite i u prilozima ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Konkurs Pošumljavanje Ministarstvo zaštite životne sredine Nabavka sadnica Radovi za pošumljavanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva