Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zeleni bregi
  • 13.04.2019. 13:30

LAG Zeleni bregi: Odobreno 30 projekata za razvoj malih poljoprivrednika

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Zeleni bregi.

Foto: LAG Zeleni bregi
  • 879
  • 51
  • 0

Lokalna akcijska grupa "Zeleni bregi“ (LAG "Zeleni bregi“) registrirana 24. studenog  2011. godine kao organizacija civilnog društva organizirana je kao nevladina, neprofitna, nepolitička udruga utemeljena na načelima ravnopravnosti, solidarnosti i humanosti koja okuplja građane, jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, organizacije iz privatnog sektora i druge oblike organiziranja u svrhu promicanja održivog ruralnog razvoja i unapređenja inicijativa i interesa od značaja za razvoj područja jedinica lokalne samouprave koji su u članstvu Udruge Lokalne akcijske grupe "Zeleni bregi“.

LAG "Zeleni bregi“ je po broju jedinica lokalne samouprave koje okuplja, najveći u Republici Hrvatskoj. Sastavljen je od 18 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije: gradovi Donja Stubica, Krapina, Oroslavje i Zlatar, općine Bedekovčina, Đurmanec, Gornja Stubica, Jesenje, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Novi Golubovec, Petrovsko, Radoboj, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica, te 4 jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije: grad Sveti Ivan Zelina, te općine Bedenica, Bistra i Jakovlje.

LAG "Zeleni bregi“ trenutno okuplja 100 članova, odnosno partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora. U upravljačkim strukturama LAG „Zeleni bregi“ obvezno se poštuje LEADER načelo koje osigurava pravednu i podjednaku zastupljenost  javnog, privatnog i civilnog sektora kao i mlađih i starijih osoba te ravnopravnost spolova.

LAG-u "Zeleni bregi“ odobreno je 12.274.838,10 kn sredstava za provedbu podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije« , podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« iz PRR 2014. – 2020. Uredi LAG-a koji su na raspolaganju svim dionicima nalaze se u Bedekovčini, Bistri, Jakovlju, Krapini, Oroslavju, Mariji Bistrici i Svetom Ivanu Zelini. Prva izmjena Lokalne razvojne strategije usvojena je u travnju 2018., nakon koje je LAG "Zeleni bregi“ u srpnju iste godine započeo sa provedbom podmjere 19.2. objavljujući prvi LAG natječaj na svome području.

LAG "Zeleni bregi" je objavio dva natječaja iz LRS 

Tako je u srpnju 2018. objavljen prvi natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.2. „Unapređenje poslovne konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstava“ koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava ovog LAG Natječaja iznosio je 450.000,00 € dok su korisnici kroz 55 pristiglih prijava zatražili LAG potpore u vrijednosti 825.000,00 €. Nakon obrade prijava i završenog žalbenog perioda u kojem nije bilo primljenih prigovora, zaključena je konačna rang lista ovog natječaja za trideset odabranih projekata kroz koje će se financirati nabavka i modernizacija poljoprivredne mehanizacije, sadnja novih usjeva i obnova poljoprivredne infrastrukture kod malih poljoprivrednika. Interes za ovaj tip operacije na području LAG "Zeleni bregi“ ne jenjava.

Na području LAG "Zeleni bregi“ u veljači 2019. godine objavljen je drugi LAG natječaj za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ kojem je svrha poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti. Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 3.293.312,00 HRK. Po završetku roka za prijave, LAG "Zeleni bregi“ će krenuti u administrativnu obradu pristiglih projekata.

Projekt suradnje usmjeren na turizam

Kako bi poticali i promovirali inovativne i kreativne oblike ruralnog turizma kroz povezivanje i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske ove godine LAG "Zeleni bregi“ u suradnji s još 5 LAG-ova (LAG Zagorje-Sutla, LAG SAVA, LAG Prigorje-Zagorje, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura-Drava) planira prijaviti projekt kroz Mjeru 19.3. u svrhu učenja i širenja dobrih praksi između hrvatskih regija na području razvoja ruralnog turizma u koji će se sastojati od edukacije dionika u sektoru turizma (ruralnog), promocije lokalnih destinacija uz offline i online alate (google map, web stranica projekta, opremanje lokacija „fotospotovima“ i info tablama, video clipovi…). LAG "Zeleni bregi“ planira održati konferencije u cilju jačanja međusektorske suradnje u području ruralnog turizma koji će čuvati prirodnu i kulturnu baštinu. Ukupna vrijednost realizacije projekta biti će oko 1,3 milijuna HRK.

LAG "Zeleni bregi“ na svome području provodio je niz projekata. Spomenut ćemo ih nekoliko:

Međunarodni projekt Erasmus

Projekt  "Transnational education in LEADER implementation 2“ financiran je od  najvećeg obrazovnog programa  EU – „ Erasmusa +“.  Multinacionalnom projektu glavni cilj bio je razvoj inovacija, a područje najvećeg utjecaja strateško partnerstvo za strukovno obrazovanje. Projekt u trajanju od 30 mjeseci, započeo je u rujnu 2016., a koordinirao ga je Limerick Institue of Technology u suradnji s Univerza v Ljubljana. Sudjelovalo je desetak partnera iz šest EU zemalja. Kroz projekt je nastao akreditirani akademski program usmjeren na LEADER implementaciju, Internet stranica sa nastavnim materijalima, provedeno je istraživanje o uspješnosti implementacije LEADER programa kroz promatrane zemlje, te su otkriveni izazovi i preporuke za efikasnije provođenje programa u pojedinim zemljama.

Projekt je stvorio dvije dodatne vrijednosti za LAG "Zeleni bregi“. Jedna je umrežavanje i suradnja s ostalim zemljama i partnerima, a druga dodatno obrazovanje za zaposlenike i članove upravnog odbora kroz edukaciju u novonastalom programu na Limerick Insitute of Technology. LAG "Zeleni bregi“ je po provedbi TELI2 projekta prijavio još jedan projekt za Erasmus sa rumunjskim LAG partnerima iz područja strukovnog obrazovanja, rezultati evaluacije projektnog prijedloga očekuju se do kraja ljetnog razdoblja. LAG „Zeleni bregi“ prepoznaje važnost stručnog usavršavanja i znanja te utjecaja na kvalitetu i uspješnost provedbe LEADER-a sa svim njegovim posebnostima.

Lokalni projekt put do zdravlja

Projekt "GREEN POINT – put do zdravlja“ u skladu je sa Županijskim programom djelovanja za mlade Krapinsko-zagorske županije 2012.-2016. i s Lokalnim programom za mlade u Oroslavju 2015.-2020. Projekt je financirala Krapinsko-zagorska županija, a provodio LAG "Zeleni bregi“. Kroz ovaj program LAG „Zeleni bregi“ je promovirao zdravu prehranu i proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tako je poljoprivrednicima osigurano frekventno mjesto za prodaju poljoprivrednih proizvoda uz stimulirajuće uvjete (bez troška najma) i vanjsku podršku za organizaciju prodaje na tržnici.

Čišćenje i krajobrazno uređenje Bedekovčanskih jezera

Projekt "Čišćenje i krajobrazno uređenje Bedekovčanskih jezera“ je ekološki projekt kojim se vratio stari sjaj nekadašnjem popularnom izletištu.

U sklopu projekta volonteri iz ronilačkog kluba očistili su jezera od smeća, uredile su se šetnice oko i između jezera, prostor za ljetno kupalište, a obrezivanjem se usmjerio divlji rast drveća i niskog raslinja. Sredstva su osim u šljunak za šetnice te uređenje i označavanje javnih površina, bila uložena i u postavljanje klupa i stolova od drva, te su svi sadržaji biti trajno dostupni građanima radi što kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena čime se povećala ekološka svijest korisnika kroz prisustvo uređenog i čistog prostora ovog jedinstvenog hidrološkog lokaliteta. Jana “Voda s porukom” prepoznala je važnost  unapređenja kvalitete života ovog kraja te se na web stranici aktiviralo prikupljanje kapljica za LAG "Zeleni bregi“.

Svoj rad LAG "Zeleni bregi“ promovira na mnogobrojnim sajmovima organiziranim na području Krapinsko-zagorske županije, a i šire. Također sudjelujemo na radionicama u organizaciji drugih LAG-ova, LEADER mreže , Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede i dr.

LAG "Zeleni bregi“ i dalje će pružati savjetodavnu i informativnu pomoć dionicima sa svog područja o aktualnim natječajima i njima relevantnim zakonskim odredbama, te provoditi operacije unutar svoje lokalne razvojne strategije kako bi dosegao planirane ciljeve i pokazatelje. Time, na svom području, LAG „Zeleni bregi“ igra ulogu u revitalizaciji i oplemenjivanju razvojnih potencijala teritorija kroz neo-endogeni razvojni pristup.

Više o LAG-u "Zeleni bregi“ pogledajte ovdje


Tagovi

LAG LAG Zeleni bregi Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]