Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nabava gnojiva
  • 29.03.2022. 08:30

Kreće podnošenje zahtjeva za potporu za nabavu mineralnog gnojiva

U slučaju da se tijekom administrativne kontrole utvrdi da Zahtjev nije dostavljen sukladno Pravilniku ili da nije priložena potrebna dokumentacija (npr. nedostaje jedna od Izjava) podnositelj će biti isključen iz ostvarivanja prava na potporu, kažu iz APPRRR-a.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 13.630
  • 973
  • 1

Podnošenje zahtjeva za 200 milijuna kuna vrijednu potporu za nabavu mineralnog gnojiva započinje 1. travnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Predviđa se da će program potpore male vrijednosti kojim se želi osigurati određena nadoknada zbog porasta cijene ovog repromaterijala, obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava na kojima se uzgajaju ratarske kulture, trajni nasadi, povrće, ukrasno bilje i ljekovito bilje, dok su prihvatljivi proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2021. godini.

Minimalna površina pod poljoprivrednim kulturama iznosi 1,0 ha te je za potporu prihvatljivo do prvih 20 ha poljoprivrednih površina gospodarstva na kojima se uzgaja jedna ili više navedenih kultura.

Potpora se dodjeljuje u iznosu od 450 kn/ha za prvih 10 ha poljoprivrednog gospodarstva te 250 kn/ha za preostalih 10 hektara, do ukupno 20 hektara površina PG-a korisnika potpore.

Zahtjev se podnosi putem AGRONET-a s tim da ga je podnositelj dužan dostaviti ispisanog i ovjerenog na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb, s naznakom: "Program potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva". 

Potrebno je priložiti i sljedeću dokumentaciju

  • dokaz o kupnji mineralnog gnojiva izdan u razdoblju od 1. listopada 2021. godine do dana podnošenja Zahtjeva (R1 ili R2 račun i/ili originalni maloprodajni račun na ime podnositelja zahtjeva i/ili originalni maloprodajni račun i otpremnica/izdatnica na ime podnositelja zahtjeva)
  • popunjenu i ovjerenu Izjavu o poslovnim subjektima koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima, a podnijeli su Zahtjev ili popunjenu i ovjerenu Izjavu da nemaju poslovnih subjekata koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima, a podnijeli su Zahtjev.

Iz APPRRR-a dodaju da u slučaju da se tijekom administrativne kontrole utvrdi da Zahtjev nije dostavljen sukladno Pravilniku ili da nije priložena potrebna dokumentacija (npr. nedostaje jedna od Izjava) podnositelj će biti isključen iz ostvarivanja prava na potporu iz ovog Programa.

Detalji o potpori i potrebni obrasci nalaze se ovdje

Također, ukoliko se utvrdi da su informacije na navedenim Izjavama za poslovne subjekte dostavljene od strane podnositelja neistinite ili netočne, svi podneseni Zahtjevi povezanih subjekata bit će odbijeni, a podnositelji isključeni iz ostvarivanja prava na potporu iz Programa.


Tagovi

Umjetno gnojivo Potpora APPRRR AGRONET


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).