Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u poljoprivredi
  • 23.01.2017. 18:00

Konkursi za subvencije sredinom februara

Konkursi za subvencije u poljoprivredi biće objavljeni u drugoj polovini februara, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović. Zainteresovani će konkurisati kod Uprave za agrarna plaćanja, a nakon toga će dobijati odluku te uprave da li je njihova investicija prihvaćena ili ne.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 5.114
  • 598
  • 0

Konkursi za subvencije u poljoprivredi biće objavljeni u drugoj polovini februara, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović. Kako piše u saopštenju Vlade Srbije on je objasnio da je reč o subvencijama u četiri kategorije: za nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencija za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje proizvoda.

Prijave u Upravi za agrarna plaćanja

Kako je izjavio Nedimović, konkursi će biti realizovani prema drugačijem principu nego do sada. Zainteresovani će konkurisati profakturama kod Uprave za agrarna plaćanja, a nakon toga će dobijati odluku te Uprave da li je njihova investicija prihvaćena ili ne. Ministar je objasnio da će na taj način poljoprivrednici imati rok od 60 ili 90 dana, u zavisnosti od vrste invcesticije, da je realizuju. Time se njima garantuje finansijska sigurnost, a zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede će moći da naprave predvidivost tokom godina, kako bi bilo poznato šta su odobrili.

30 miliona evra za sisteme za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede je naveo da ukoliko preostane sredstava, biće i drugog poziva. Naglasio je da će biti kontrola da li se subvencije koriste na odgovarajuć način. Nedimović je najavio i da se u naredne dve nedelje očekuje javni poziv za 14 projekata, kada je reč o tenderima za navodnjavanje.

"Voda je važan segment poljoprivrede i moramo na nju ozbiljnije da računamo nego u prethodnom periodu", istakao je ministar i dodao je da će približno 30 miliona evra biti investirano kroz taj prokejat.

Potrebno razviti i alternativne načine zaštite od grada

Nedimović je ukazao i da je Srbiji potrebno između 10.000 i 14.000 protivgradnih raketa, kako bi se uspešno branila od grada. Najveće štete od ove nepogode trpe voćarski krajevi. Prema njegovim rečima, biće izdvojena sredstva za bolju opremljenost sledeće godine. Napomenuo je i da se više pažnje mora posvetiti osiguranju.

Usklađivanje naših zakona sa evropskim propisima

Branislav Nedimović je naveo i da je pre nekoliko dana Evropska komisija dala pozitivan odgovor za otvaranje Poglavlja 27, tako da sledi završavanje Akcionog plana. Naglasio je da sledi ozbiljan posao, jer 80% propisa u vezi sa poljoprivredom i životnom sredinom moraju da se promene.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Konkurs Poljoprivreda Branislav Nedimović Uprava za agrarna plaćanja Finansiranje Podsticaji Navodnjavanje Protivgradna zaštita Evropska unija Poglavlje 27


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.