Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 08.02.2022. 09:00

Konkurs za nabavku traktora putem IPARD-a od 17. februara

Za ovaj konkurs koji će, po prvobitnom planu, biti otvoren do 31. marta, izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Foto: Depositphotos/sovlanik
  • 788
  • 62
  • 0

Nakon dugo iščekivanog konkursa za nabavku traktora putem IPARD podsticaja, koji je prvobitno najavljen za 7. februar, Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, izdala je saopštenje u kom se navodi da će zahteve primati u drugoj polovini ovog meseca.

"Kako bi se omogućila maksimalna apsorpcija sredstava uz istovremeno poštovanje propisanih uslova što široj grupi IPARD korisnika, Uprava za agrarna plaćanja, obaveštava korisnike, da će na osnovu Sedmog i ujedno poslednjeg Javnog poziva IPARD II programa za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za ove podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, iste početi da prima od 17. februara 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Takođe, detaljan tekst Javnog poziva tek će biti objavljen na zvaničnim internet stranicama Ministarstva i Uprave.

Od februara nabavka traktora preko IPARD II programa

Podsetimo, za ovaj konkurs koji će, po prvobitnom planu, biti otvoren do 31. marta, izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

U Srbiji 65 odsto traktora ušlo u četvrtu deceniju

Poslednji ovakav poziv preko evropskih fondova bio je na jesen 2019. godine, kada se subvencionisala nabavka traktora od 60 do 80 kW. Tačnije, snaga je zavisila od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Visina podsticaja iznosila je od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.

Koliko naši poljoprivrednici sa nestrpljenjem čekaju raspisivanje novog konkursa za nabavku ove najneophodnije mašine na jednom gazdinstvu, svedoči i podatak da je u Srbiji svaki peti traktor nov. Procenjuje se da nemamo više od 420.000 traktora, a više od 65 odsto je ušlo u čak četvrtu deceniju. Obnovljeno tek nekih pet odsto, i to zahvaljujući subvencijama.


Tagovi

Nabavka traktora Subvencije Konkurs IPARD II Javni poziv


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...