Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna pomoć
  • 01.03.2023. 10:30

Ko može da dobije bespovratnu pomoć za kupovinu kuće na selu?

Bilo da neko živi sam, u vanbračnoj ili bračnoj zajednici, ili je samohrani roditelj, moći će da konkuriše za dobijanje bespovratne novčane pomoći, a zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra.

Foto: Depositphoto/hudolin.tomas@gmail.com
  • 483
  • 75
  • 0

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva za brigu o selu, usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu. Za ovaj program ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara, a cilj je motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja, stoji na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Do sada je iz ovog programa kupljena 1.631 kuća sa okućnicom u selima Srbije, najpovoljnija seoska kuća koštala je 388.000 dinara, a najskuplje su se kretale do maksimalnog dozvoljenog iznosa od 1,2 miliona dinara, pa se za opredeljeni iznos od 500 miliona očekuje kupovina još oko 500 kuća u selima na teritoriji čitave Republike Srbije.

Bilo da neko živi sam, u vanbračnoj ili bračnoj zajednici, ili je samohrani roditelj, moći će da konkuriše za dobijanje bespovratne novčane pomoći, prenosi Danas. Prikupljanje dokumentacije može da počne odmah, a zahtevi se predaju najkasnije do 1. novembra ove godine.

Koji su uslovi?

Osnovni uslovi koji podnosioci zahteva za ovom vrstom pomoći moraju da ispune su da su punoletni državljani Srbije, sa neprekidnim prebivalištem u zemlji od tri godine, da nemaju više od 45 godina, kao i da nisu osuđivani, niti vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti u Srbiji. Osim toga, uslov je i da u poslednjih pet godina nisu otuđili neku nepokretnost ili je stekli, ne računajući poljoprivredno zemljište.

Budući vlasnici seoskih kuća ne smeju da imaju neizmirenih obaveza koje se tiču javnih prihoda, protiv njih ne sme da se vodi izvršni postupak, a ne smeju ni da budu u krvnom srodstvu sa prodavcem nekretnine, kao ni tazbinskom i adoptivnom. Uz to, ne smeju da budu u postupku odobravanja za kupovinu nepokretnosti. Svi ovi uslovi važe za oba vanbračna ili bračna partnera.

Uslove mora da ispuni i kuća

Kuća najpre mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u prigradskim ili gradskim naseljima ili naseljenom mestu u kom postoji bar jedan objekat javne službe, da vrednost kuće odogovara tržišnoj, kao i da se kuća nalazi na istoj katastarskoj parceli kao okućnica ili na susednoj. Kuća mora biti upisana u katastar, i ne sme biti predmet sudskog spora i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Podnosioci prijave za bespovratnu pomoć moraju se obavezati da će osigurati kuću na 10 godina. Osim toga, ta nepokretnost neće smeti da bude deo neke zaloge ili hipoteke u istom tom roku. U Uredbi kojom je regulisana bespovratna pomoć naveden je i kompletan spisak dokumentacije. Ima 22 dokumenta koja treba pribaviti i podneti, između ostalih, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, fotokopija lične karte, uverenje o prebivalištu i neosuđivanosti, sedam različitih izjava, kao i potvrde Ministarstva finansija o tome da nema dugovanja.

Seoskom kućom sa okućnicom smatra se, kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću. Bespovratna sredstva, kako se navodi, nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, kao i porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Sredstva će se dodeljivati do 30. novembra

Dokumentacija se šalje na adresu Ministarstva za brigu o selu, na Bulevar Mihajla Pupina 2a, u Beogradu ili se predaje lično na pisarnici. Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava do utroška sredstava, najkasnije do 30. novembra ove godine.

Ugovor zaključuju podnosilac prijave, jedinica lokalne samouprave i Ministarstvo, a od trenutka kada se ugovor zaključi podnosilac ima rok od 20 dana da osigura kuću i to na period od 10 godina. Opština će biti nadležna da kontroliše da li je sve ispunjeno, a ukoliko ne bude poštovan ugovor Ministarstvo može da ga raskine.

Detaljnije možete videti u dokumentima ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Kupovina seoske kuće Bespovratna sredstva Ministarstvo za brigu o selu Konkurs Podnošenje zahteva Uslovi konkursa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao