Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 11.07.2020. 07:30

EU ulaže milijarde evra u inovativne projekte čiste tehnologije

Za podsticanje zelenog oporavka Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Inovativnog fonda koji će finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te upotrebu i skladištenje ugljenika.

Foto: JumpStory
  • 132
  • 5
  • 0

Evropska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Inovativnog fonda, jednog od najvećih svetskih programa za demonstraciju inovativnih tehnologija sa niskim udelom ugljenika, koji se finansira prihodima sa aukcije emisijskih jedinica iz sistema EU za trgovanje emisijama.

Njime će se finansirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika. Plan je podstaći zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mesta prilagođena budućim potrebama, čime će se otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti i ojačati vodeći položaj Evrope u svetu kada je reč o tehnologijama, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Ulaganje doprinosi pokretanju privrede

"Ovaj poziv pojavljuje se u pravi trenutak. EU će uložiti milijardu evra u perspektivne, tržišno orijentisane projekte poput čistog vodonika ili drugih niskougljeničnih rešenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i hemikalija. Takođe podržaćemo skladištenje energije, mrežna rešenja te hvatanje i skladištenje ugljenika. Ta velika ulaganja doprineće ponovnom pokretanju privrede EU i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kog ćemo 2050. postići klimatski oporavak“, izjavio je podpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans.

Evropa će do 2050. postati prvi klimatski neutralni kontinent?

U razdoblju od 2020. do 2030. iz Inovativnog fonda dodeliće se desetak milijardi evra prikupljenih prodajom emisijskih jedinica na aukciji u okviru sistema EU za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa NER 300.

Za projekte koji nisu spremni pomoć od 8 miliona evra

U okviru prvog poziva na podnošenje predloga osiguraće se bespovratna sredstva u vrednosti od milijardu evra za velike projekte na području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane sa komercijalizacijom i opsežnim demonstracionim aktivnostima. Ta podrška otvoriće put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za realizaciju, predviđena su posebna proračunska sredstva u vrednosti od 8 miliona evra koja će se upotrebiti za pomoć pri razvoju.

Poziv je otvoren za koncepte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a te Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinovati sa drugim inicijativama javnog finansiranja poput državnih potpora ili drugih programa finansiranja iz EU-a.

Predstavljena strategija ekonomskog oporavka EU: 15 milijardi evra za poljoprivredu

Ocene će zavisiti od njihovog potencijala za izbegavanje emisije gasova staklene bašte, inovacionog potencijala, finansijske i tehničke zrelosti, te potencijala za proširenje i efikasnost troškova.

Rok za podnošenje prijava je do 29. oktobra 2020., a projekti se mogu prijaviti putem EU fonda i konkursa gde su dostupne dodatne pojedinosti o celokupnom postupku, a sve detalje možete pronaći na ovom linku. 


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Zeleni plan Zeleni oporavak Ulaganje Inovativni fond Finansiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.