Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 25.03.2022. 09:00

EK odobrila Srbiji 288 miliona evra u okviru IPARD-a

Evropska komisija će podržati poljoprivredu i ruralni razvoj u pretpristupnim zemljama sa preko 900 miliona evra. Od toga Srbija dobija 288 miliona evra

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 112
  • 9
  • 0

Evropska komisija je usvojila programe ruralnog razvoja (IPARD) u okviru instrumenta pretpristupne pomoći za Albaniju, Severnu Makedoniju, Srbiju i Tursku, uz budžeta od 112, 97, 288 i 430 miliona evra. Programi predstavljaju osnovu za podršku EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i prehrambene bezbednosti za period 2021-27, što je posebno važno u aktuelnim geo-političkim kontekstu.

IPARD programi podržavaju ulaganja u usklađivanje sa standardima EU, uključujući nadogradnju zgrada, mašina i opreme. Takođe, pomažu u uspostavljanju kratkih lanaca snabdevanja, povećavajući potencijal za rast ruralnih područja i njihovu privlačnost za sprečavanje depopulacije kroz bolju infrastrukturu, diversifikaciju ekonomskih aktivnosti koje stvaraju prihod i podsticanje zapošljavanja na selu, posebno među ženama i mladima.

IPARD III: Uvođenje novih mera i viši povraćaji za mlade

Za postizanje ovih ciljeva, zemljama korisnicama je na raspolaganju 13 mera uspostavljenih na nivou EU u oblasti agroekologije, organske poljoprivrede, ulaganja u fizičku imovinu, razvijanju veština i konkuretnosti i drugo. Četiri zemlje korisnice će iskoristiti 10 od 13 dostupnih mera.

Očekuje se da će ova podrška EU, zajedno sa nacionalnim javnim i privatnim doprinosima, generisati ukupno preko dva milijarde evra investicija u ruralnim područjima Zapadnog Balkana i Turske. 


Tagovi

IPARD III Evropska komisija Srbija Predpristupni fondovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...