Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Finansijska podrška
  • 12.07.2020. 07:30

Donešen novi paket finansijskih podrški za vinski sektor

Vinarski sekor je jedan od najteže pogođenih poljoprivredno - prehrambenih sektora, a osim njega korist će imati i proizvodnja voća i povrća.

Foto: JumpStory
  • 118
  • 5
  • 0

Evropska komisija je donela dodatni paket vanrednih mera podrške za sektor vina, nakon krize uzrokovane virusom korona i posledica te krize u ovom, jednom od najteže pogođenih poljoprivredno - prehrambenih sektora zbog naglih promena potražnje te zatvaranja restorana i barova širom EU, što kućna potrošnja nije mogla da nadoknadi.

One uključuju privremeno odobravanje subjektima da sami organizuju tržišne mere, povećanje doprinosa Evropske unije nacionalnim programima podrške za vino te uvođenje predujmova za kriznu destilaciju i skladištenje.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

"Sektor vina jedan je od najteže pogođenih krizom virusa korona i povezanim merama ograničavanja kretanja koje su preduzete širom EU. Znatna potpora već je pružena prvim paketom Komisijinih namenskih mera za to tržište. Uprkos tome, zbog neizvesnosti koja je posledica razmera krize u čitavoj EU, ali i svetu, te stanja utvrđenog pomnim praćenjem tržišta, odlučili smo da predložimo novi paket mera za ovaj resor. Uveren sam da će se njima brzo postići konkretni rezultati te u kratkom roku osigurati stabilnost.“, izjavio je Januz Vojčehovski, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj

Dodatne mere obuhvataju:

  • Privremeno odstupanje od pravila Evropske unije o tržišnom takmičenju: članom 222. Uredbe o zajedničkoj organizaciji tržišta (ZOT) Komisiji se omogućava da u situacijama velike tržišne neravnoteže donosi odluke o privremenim odstupanjima od određenih pravila EU o tržišnom takmičenju. Tako je donešena odluka o privremenom odstupanju za sektor vina, kojim se subjektima omogućuje da se u razdoblju od najviše šest meseci sami organizuju i sprovode tržišne mere na svom nivou u cilju stabilizacije, poštujući načela funkcionisanja unutrašnjeg tržišta. Na primer, moći će da planiraju zajedničke promotivne aktivnosti, organizovati privatno skladištenje i zajednički planirati proizvodnju.
     
  • Doprinos EU svim merama u okviru nacionalnih programa potpore povećaće se za 10%, na ukupno 70%. Prethodnom važnom merom taj je doprinos već povećan s 50% na 60%. 
     
  • Komisija će državama članicama omogućiti da subjektima isplate predujmove za aktivnosti destilacije i kriznog skladištenja koje su u toku. Njima se može pokriti do 100% troškova, što će omogućiti da u potpunosti iskoriste sredstva iz svojih nacionalnih programa podrške za ovu godinu.

Koristi od povećanja doprinosa EU imaće i sektor voća i povrća (povećanje s 50% na 70%) za programe kojima upravljaju organizacije proizvođača. Na taj način osiguraće im se dodatna fleksibilnost u sprovođenju njihovih programa.

Ovim se dopunjuje nedavno donešeni paket mera, kojim je sektoru vina omogućena fleksibilnost u okviru programa potpore tržištu. Reč je, na primer, o povećanoj fleksibilnosti alata za kontrolu proizvodnog potencijala i mogućnosti uvođenja privremenih novih mera kao što je destilacija vina u kriznim slučajevima ili podrška za krizno skladištenje vina.

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Osim toga, Komisija je nedavno objavila dva poziva na podnošenje predloga za programe unapređenja radi podrške sektorima koji su najviše pogođeni krizom, uključujući i vinski, a oni će biti otvoreni do 27. avgusta 2020. 


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Potpore Podrške Finansiranje Korona kriza Sektor vina Vinarstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.