Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva dva poziva za IPARD
  • 21.05.2018. 12:00

Dokumentacija za IPARD, uglavnom, na doradi

"Od 82 aplikacije za mehanizaciju, sa sada imamo četiri ili pet u potpunosti obrađenih predmeta. Od dosta potencijalnih korisnika smo tražili dopunu dokumentacije", kaže Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.831
  • 89
  • 0

Velika je zainteresovanost javnosti za tok sprovođenja prva dva poziva za IPARD - za mehanizaciju i traktore. Tačnije, kada će korisnici dobiti rešenja. Iako je u svim zemljama koje su prošle kroz IPARD program na početku bilo problema, a kasnije se poljoprivrednici i administracija uhodavala, rezultati prva dva konkursa su "lakmus paprir" za trenutnu spremnost naših poljoprivrednika za pristup novcu iz EU kase.

Više zahteva, nego novca za traktore

Na konferenciji za novinare, koja je najavila ovogodišnji Poljoprivredni sajam, o dinamici slanja rešenja nije hteo da govori državni sekretar Željko Radošević, već je "loptu prebacio" na događaj koji je ministarstvo organizovalo na sajmu. Na njoj je govorio direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat:

"Za mehanizaciju su stigla 82 zahteva, a raspoloživ budžet je bio nešto više od milijarde dinara. Budžet za traktore je bio 556 miliona dinara, a stiglo nam je 396 zahteva. Opetativno mi u IPARD-u imamo dve vrste postupka. Jedan postupak je kada ima više novca nego što ima zahteva, a drugi postupak je kada ima više zahteva nego novca. Prvi slučaj je u pozivu za mehanizaciju i tu ćemo postupiti po redosledu podnošenja, sve ispravne zahteve ćemo obrađivati i isplaćivati. Kada je reč o traktorima, tu ima više zahteva nego što ima novca i tu ćemo morati da uradimo rangiranje, što znači da će proces za realizaciju trajati nešto duže nego što je za mehanizaciju".

Kada će Uprava početi da šalje rešenja?

Na direktno pitanje kada će Uprava početi aplikantima (82) za mehanizaciju da šalje rešenja, Radat je odgovorio da su svi zahtevi otvoreni. Dosta zahteva je na dopuni, što znači da postoje manji ili veći administrativni propusti.

"Mi smo u obavezi za zahtevamo dopunu, a korisnik da postupi po zahtevu ako želi da koristi sredstva. Ne znamo koliko će njih uspeti da dopuni dokuentaciju na pravilan način. Jedino mogu da kažem da sukcesivno, kako se budu uređivali predmeti, oni će ići na kontrolu na licu mesta i ukoliko se pokaže da je sve bilo u redu i na kontroli, tad ćemo moći da izdajemo rešenja. Za sad imamo četiri ili pet urađenih predmeta. U planu je da se organizuje jedan događaj gde će se potpisati prvi ugovori, najverovatnije do 10. juna".

Tamo gde se završava nacionalni program, počinje IPARD

Trenutno je aktuelan poziv za procesnu opremu, a po najavama, u julu će biti raspisani pozivi gde će biti pokrivena i izgradnja novih objekata za preradu i za proizvodnju. Radat je podsetio da Uprava za agrarna plaćanja sprovodi i nacionalni program i, kako je rekao, svi poljoprivrednici će biti obuhvaćeni jer "tamo gde se završava nacionalni program, počinje IPARD". On je savetova poljoprivrednike kao i agencije sa kojima sklapaju aranžmane da procene ko je korisnik IPARDA a ko ne.

"Apelujem na konsultante da poljoprivrednike dobro savetuju. Nama bi bila velika pomoć da dobijamo što više ispravnih i kvalitetnih zahteva, koje ćemo moći da realizujemo, a ne da dobijamo more, koji neće biti realizovani. Pored toga što je cilj da budemo operativni, važno je da IPARD dobije dobar imidž u Srbiji s obzirom na to da ćemo ga sprovoditi do 2023.  godine", rekao je Radat.


Tagovi

Žarko Radat Uprava za agrarna plaćanja IPARD Rešenja


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao