Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budžet EU
  • 21.11.2021. 10:00

Dogovorili se o EU budžetu: ZPP-u 53 milijarde evra

Neformalni politički dogovor o budžetu za 2022., postignut je dan pre zakonskog roka, saopštila je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 78
  • 22
  • 0

Evropski parlament i Veće Evropske unije, na predlog EK, postigli su posljednjeg dana zakonskog roka, neformalni politički dogovor o budžetu EU-a za 2022. od gotovo 170 milijardi evra, saopštila je Evropska komisija.

Dogovorene su obaveze u visini od 169,5 milijardi evra i plaćanja od 170,6 milijardi evra.

Po dogovoru, 49,7 milijardi evra u obavezama namenjeno je za podršku oporavku podsticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namenjeno je 53,1 milijardi evra, a 971,9 miliona evra za Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za Horizont Evropa odnosno za podršku istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namenjeno je 12,2 milijardi evra, a 613,5 miliona evra za Program jedinstvenog tržišta, kao podsticaj konkurentnosti kao i malim i srednjim preduzećima, među ostalim u turizmu.

Nadalje, 1,2 milijardi evra predviđeno je u okviru Fonda za pravednu tranziciju kako bi prelazak na klimatsku neutralnost doneo koristi svima kao i 755,5 miliona evra u okviru programa LIFE za podršku zaštiti životne sredine i klime.

Instrumentu za povezivanje Evrope namenjeno je 2,8 milijardi evra u cilju izgradnje savremene visokoefikasne prometne infrastrukture koja će poboljšati prekogranične veze.

Nakon što bude donet, budžet bi trebalo da omogući Uniji da mobiliše znatna sredstva za nastavak odgovora na pandemiju virusa korona i njene posledice, za pokretanje održivog oporavka kao i za očuvanje i otvaranje radnih mesta. To bi podstaklo dodatna ulaganja u zeleniju, digitalniju i otporniju Evropu, ali tako da se pritom zaštite oni najranjiviji u susedstvu i svetu.

Komentarišući politički dogovor, poverenik Johanes Han, nadležan za budžet i upravu, izjavio je:

"Dogovor potvrđuje da su sve institucije spremne na kompromis kako bismo dobili proračun koji će podupirati održiv oporavak i nužnu tranziciju EU-a u korist svih."


Tagovi

Budžet EU ZPP Fond za ribarstvo EU poljoprivreda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.