Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dinara back to LIFE
  • 09.08.2019. 18:00

Dinara se vraća u život: Kroz EU projekt vraćaju stoku na travnjake

Dio zaraslih travnjaka vratit će se u povoljno stanje, obnovit će se dio nekadašnjih suhozida i bunara, a stočarima s projektnog područja otvorit će se mogućnost za najam stada kupljenog kroz projekt za ispašu.

Foto: Udruga BIOM
  • 1.228
  • 299
  • 0

Dinara se "vraća u život“ kroz projekt zaštite prirode i bioraznolikosti travnjaka, koji je odobren za financiranje iz EU fondova. Agronomi, šumari i biolozi iz nekoliko institucija će kroz projekt vrijedan 1.296.509 eura. raditi na njihovom očuvanju, a priliku za uključivanje i rad uz stručni tim dobit će i mladi iz Cetinskog kraja, navodi se u priopćenju koje potpisuje Zdravko Budimir iz Udruge Biom.

Kako pojašnjava, nekadašnji travnjaci s područja Dinare koji su se od davnih vremena koristili za ispašu stoke, danas su u najvećoj mjeri zapušteni. Zbog napuštanja stočarstva i tradicionalnog načina života, travnjaci svakim danom sve više zarastaju u neprohodno raslinje, a Dinara gubi svoj značaj za prirodu i bioraznolikost. Ideja za projektom kojim bi se radilo na očuvanju dinarskih travnjaka i poticanju njihovog održivog korištenja nastala je u suradnji Udruge Biom i Lokalne akcijske grupe "Cetinska krajina", a projektnom partnerstvu pridružili su se i Agronomski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatske šume.  

Zarasli travnjaci ručno će se uređivati 

Projekt naziva "Dinara back to LIFE“ je uspješno prijavljen na natječaj programa LIFE Europske unije, počinje u siječnju 2020. godine, s ukupnim budžetom od 1.296.509 eura, od čega EU sufinancira 777.903 eura. Sve aktivnosti za očuvanje će se provoditi na područjima gradova Sinja, Vrlike, Trilja i Knina, te općina Otok, Hrvace, i Kijeva.

"Osnovni cilj projekta je restauracija i održivo korištenje zaraslih travnjaka dinarskog područja, koje će se provoditi direktnim mjerama očuvanja kao što su ručno uklanjanje zarasle vegetacije i provođenje ispaše na travnjacima, ali i izradom smjernica za održivim upravljanjem travnjacima, u čijoj izradi će sudjelovati nacionalne i međunarodne institucije i suradnici. Obnovom dinarskih travnjaka čuvamo sve dobrobiti koje priroda pruža ljudima, a ujedno čuvamo i bioraznolikost dinarskog područja, koje je kao dio ekološke mreže Natura 2000 značajno ne samo u nacionalnom, nego i u europskom kontekstu

Poseban naglasak u zaštiti prirode ima uključenost lokalne zajednice i održivo korištenje resursa koju očuvana priroda donosi za sve nas. Dio zaraslih travnjaka vratit će se u povoljno stanje, obnovit će se dio nekadašnjih suhozida i bunara, a stočarima s projektnog područja otvorit će se mogućnost za najam stada kupljenog kroz projekt za ispašu, kao i izrada poslovnih planova za one koji svoj posao žele temeljiti na konceptu održivosti. Projektom će započeti malen, ali bitan korak u poticanju održivog korištenja prirode i njegovanju dobrobiti koju Dinara ima za sve", zaključuje se u priopćenju. 


Fotoprilog


Tagovi

Dinara back to LIFE Očuvanje Dinare Pašnjaci Travnjaci Udruga Biom Projekt EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?