Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 09.03.2021. 10:00

Biljana Petrović: I ove godine program kreditne podrške

Ovaj program sprovodimo u saradnji sa bankama, kako bi poljoprivrednicima omogućili da sa nižom kamatnom stopom nabave mehanizaciju, rekla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Foto: Bigstock/nestea06 (ilustracija)
  • 462
  • 62
  • 0

U 2020. godini  isplaćeno je 11 milijardi dinara za podsticaje investicijama u nabavku mehanizacije i opreme, kao i u izgradnju objekata namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji i preradi, rekla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

"To je bio najveći iznos posticaja koji je isplaćen u poslednih nekoliko godina. Podsticajni programi se sprovode po principu refudacije uloženih sredstava i to u visini 50 do 65 odsto, u zavisnosti na kojoj teritoriji poljoprivrednici rade. Ove godine nastavljamo da radimo i dalje podstičemo agrobiznis", istakla je Petrovićeva i dodala da će se i ove godine sprovoditi program kreditne podrške kroz subvencionisanje kreditne stope.

Za 15 dana isplata subvencija po hektaru

"Ovaj program sprovodimo u saradnji sa bankama, kako bi poljoprivrednicima omogućili da sa nižom kamatnom stopom nabave mehanizaciju. Prošle godine je uz pomoć ove podrške isplaćeno 17 milijardi dinara kredita."

Uskoro poziv za pomoć malim gazdinstvima

Kako je dalje objasnila, krediti za likvidnost bili su zastupljeni sa 82 odsto što je pomoglo poljoprivrednicima da premoste nedostatak "živog novca" u vreme pandemije. Kamatna stopa za ove dinarske kredite bila je jedan odsto, sa rokom otplate do 36 meseci. Dodala je i da uskoro kreće realizacija projekta koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Kako je ranije najavljivao za srpske medije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, radi se o programu koji je namenjen za nabavku traktora, mehanizacije, izgradnju objekata kao podrška onim poljoprivrednicima koji nemaju dovoljno novca da sami finasiraju ove potrebe. Poziv za pomoć malim gazdinstvima koji Ministarstvo sprovodi sa Svetskom bankom, i čija vrednost je 38 miliona dolara, biće raspisan za tri nedelje.

Precizirao je da će 50 odsto dati država, 40 će biti kreditna podrška, a poljoprivrednici će morati da obezbede 10 odsto učešća.


Tagovi

Subvencije Kreditna podrška Biljana Petrović Branislav Nedimović Svetska banka Poziv


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...