Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 19.06.2022. 18:00

Albanski poljoprivrednici primaju najniže državne subvencije u regionu

Najveći deo kolača ide institucijama i subjektima koji prate agrar i to u iznosu od 42 evra. Koliko dobije poljoprivrednik?

Foto: Depositphoto/znm666
  • 293
  • 123
  • 0

Prema analizi koju je objavila Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO, poljoprivredni proizvođači u Albaniji dobijaju 18 puta manju finansijsku podršku od države nego druge zemlje u regionu, izveštava Euroactiv. To dovodi do zabrinutosti oko raspodele sredstava EU. Poljoprivredna proizvodnja u ovoj zemlji je izvor hrane za stanovništvo, a čini oko 20 odsto godišnjeg BDP-a. 

Tri evra za hektar

Za razliku od ostalih država, tamošnji farmeri dobiju najmanji deo direktnih plaćanja po jednom hektaru, a on iznosi svega tri evra. Najveći deo kolača ide institucijama i subjektima koji prate agrar i to u iznosu od 42 evra.

U izveštaju FAO-a se navodi da novac ne ide tamo gde bi trebalo. Zemlje zapadnog Balkana su u proseku davale oko 53 evra po hektaru svojim farmerima. U Bosni i Hercegovini daju 66 evra, a administraciji 60 evra, naši poljoprivrednici po hektaru dobijaju 4.000 dinara

Smatraju da država ne pruža dovoljnu pomoć poljoprivrednicima da se suoče sa konkurencijom na tržištu, spreče ruralnu depopulaciju ili ojačaju produktivnost. Albanija treba hitno da poveća direktno finansiranje i izdvajanja za agrar i to za najmanje pet puta, poručuju. 

Rade bez plate

Tamo je situacija veoma loša. U 2021. godini oko 41 odsto stanovništva radilo je u poljoprivrednom sektoru, ali većina nije primala nikakav oblik plate. Prema INSTAT-u od sredine 2021. godine samo je 54.000 od njih 540.000 plaćalo socijalno osiguranje, dok su ostali prijavili da su samozaposleni bez plate.

U maju je objavljeno da je oko 112 miliona evra EU fondova namenjeno albanskom agrarnom sektoru u okviru IPARD III programa koji teži da podrži održive prehrambene sisteme povećanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i postupnim usklađivanjem s pravnim dostignućima EU. Albanska vlada će dodati još 34 miliona evra na taj iznos EU, čime će ukupna vrednost biti 146 miliona evra.


Tagovi

Albanija IPARD III EU fondovi Albanska poljoprivreda Administracija Direktna plaćanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]