Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 23.03.2017. 10:30

Županija s 5,5 milijuna kn štiti poljoprivrednike

Svjesna činjenice da kada govorimo o poljoprivredi, kao najvažnijoj gospodarskoj djelatnosti naših krajeva, mijenjati stanje nabolje može samo s razumijevanjem potreba njezinih gospodarstvenika, Osječko-baranjska županija osigurala je novu bogatu lepezu potpora čiji iznos teži 5,5 milijuna kuna.

  • 5.241
  • 336
  • 0

Svjesna činjenice da kada govorimo o poljoprivredi, kao najvažnijoj gospodarskoj djelatnosti naših krajeva, mijenjati stanje nabolje može samo s razumijevanjem potreba njezinih gospodarstvenika, Osječko-baranjska županija osigurala je novu bogatu lepezu potpora čiji iznos teži 5,5 milijuna kuna.

Tim povodom, župan dr. sc. Vladimir Šišljagić održao je tiskovnu konferenciju za novinare na kojoj je nakon što je uputio pozdravne riječi okupljenima, pozvao sve zainteresirane da se prijave na javne pozive koji su za poljoprivrednike otvoreni do 1. prosinca, odnosno za lovačka društva do 31. listopada 2017.

Župan Šišljagić o Javnim pozivima u poljoprivredi i lovstvu

"Ovim putem, želio bih reći kako su javni pozivi za potpore u poljoprivredi otvoreni do 1.prosinca, odnosno do 15.12. ako govorimo o sajmovima i manifestacijama, te do 31. listopada 2017. ako govorimo o potporama lovstvu. S obzirom na to da su u Županijskom Proračunu osigurana zamašna financijska sredstva za tu namjenu, pozivam sve postojeće i potencijalne korisnike ovih mjera da se jave na javne pozive kako bi ostvarili pravo na raspoloživa financijska sredstva."

Nakon uvodnog govora župana, nazočnima su se obratili zamjenik župana, dr.sc. Željko Kraljičak i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Silva Wendling.

Dožupan Željko Kraljičak: nema budućnosti na ovim prostorima bez proizvodnje hrane

"Koristeći sve vrijeme koje nam je bilo na raspolaganju, tijekom godinu dana smo kroz prijavljene mjere i programe usavršavali naše mjere s Ministarstvom poljoprivrede i Europskom komisijom. Zahvaljujući tome, sretni smo što su naši programi odobreni zbog čega u ovo vrijeme možemo predstaviti devet mjera od kojih se osam odnosi direktno na potpore poljoprivrednim korisnicima, odnosno našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, zadrugama, obrtima i tvrtkama, dok se deveta mjera odnosi na pomoć jedinicama lokalne samouprave.

Dragi prijatelji, poljoprivrednici i gospodarstvenici, nema budućnosti i života na ovim našim prostorima bez proizvodnje hrane, a mi, protivno našoj volji, svjedočimo tome da se danas u hrvatskoj isplati baviti poljoprivredom, a ne proizvodnjom hrane.

8 mjera s ciljem povećanja produktivnosti i proizvodnje OPG-ova

Sukladno navedenom, a kako bi spasili proizvođače u našoj županiji, pokrenuli smo osam mjera s ciljem povećanja produktivnosti i obujma proizvodnje kod naših OPG-ova. Tako ćemo mjeriti potencijal naših prirodnih resursa, pri čemu će se vidjeti važnost projekta analize tla i preporuke gnojidbe, dok ćemo u isto vrijeme voditi računa da svi naši proizvođači koji su uključeni u procese tehnološke prerade samoga proizvoda, završe s tim proizvodom na tržištu", priča dožupan dr.sc Ž.eljko Kraljičak.

Pročelnica Wendling predstavila aktualne potpore iz Proračuna Osječko-baranjske županije

"Kao članica Europske unije, Republika Hrvatska je 01.01.2016. morala donijeti novi program usklađen s direktivama Europske unije, potporama u poljoprivredi i zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Bilo je teško složiti mjere koje se ne nalaze u Programu ruralnog razvoja jer sve ono šo se nalazilo u istome, nije moglo biti predmet sufinanciranja, odnosno mjera koje je Županija mogla predložiti, a Skupština donijeti.

Potpore za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima

U skladu smo navedenog, pokušali stvoriti nove mjere i nastaviti provoditi projekte koje smo i ranije provodili, a koji se prvenstveno odnose na mjeru kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na to da navedeni projekt provodimo od 2003. godine, ovaj put smo ga usmjerili prema krajnjim korisnicima koji nam podnose zahtjeve i dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju (budući da se radi o potpori koja je vezana za poljoprivrednu proizvodnju i koja mora biti usklađena s Uredbama Europske komisije)", objašnjava pročelnica Silva Wendling.

Nastavno na rečeno od pročelnice Wendling, bitno je naglasiti da je iz Proračuna Osječko-baranjske županije osigurano 700.000,00 kn za potpore kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, pri čemu je iznos potpore 40% od cijene jedne analize tla i preporuke za gnojidbu, a najviše do 2.000,00 kn.

Potpore za mlade olakšavaju prijavu na natječaje Programa ruralnog razvoja

Imajući u vidu da mladi poljoprivrednici nemaju potrebnu veličinu na osnovu koje bi se mogli javiti na mjere iz Programa ruralnog razvoja, osmislili smo mjeru koja je vezana upravo za njih, a pri kojoj im pomažemo kako bi ojačali i stvorili uvjete za javljanje na Program ruralnog razvoja koji osigurava veća financijska sredstva.

Sukladno navedenom od strane pročelnice, Osječko-baranjska županija podupire mlade poljoprivrednike, a za njihov je razvoj osigurala 500.000,00 kn pri čemu iznos potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova, a moguće je ostvariti najviše 70.000,00 kn.

Potpora poljoprivrednicima za ulaganja u preradi poljoprivrednih proizvoda

"Dičimo se Mjerom za preradu poljoprivrednih proizvoda koja je isto tako usklađena s Uredbom Europske komisije, a pri kojoj, ako nam se javi mladi poljoprivrednik, povećavamo intenzitet potpore, odnosno dajemo maksimalni iznos koji isti može koristiti", priča Wendling.

Prilikom ove Mjere, iznos potpore kreće se do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000,00 kn.

Ako je korisnik potpore stariji od 18 godina i mlađi od 40 godina, intenzitet potpore je do 70%, a najviše do 40.000,00 kn. Ukupan raspoloživi iznos za ovu mjeru teži 1.500.000,00 kn.

Potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama

"Nastavljamo i sa sufinanciranjem sudjelovanja na sajmovima i manifestacijama, ali smo sada odvojili sajmove i manifestacije gdje idu poljoprivredni proizvođači od onih koji su vezani za tradiciju i očuvanje kulturne baštine", tvrdi pročelnica.

Za ovu je potporu osigurano 600.000,00 kn, a kada govorimo o iznosu potpore u kunama, isti se kreće do 50% prihvatljivih troškova.

Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke

"Također smo vidjeli da je jačanje brendiranja, odnosno stvaranja robnih marki veoma važno te smo uveli mjeru koja potiče razvoj robnih marki, stvaranja zaštite proizvoda, certificiranje i stjecanje svih tih znakova kvalitete, upravo zato da takvi proizvodi pronađu svoje mjesto na tržištu. Za sve mjere je potrebno naglasiti da će se svi prihvatljivi troškovi koji su nastali od 01.01.2016. isplatiti u 2017.", poručuje Silva Wendling.

Kada govorimo o ovoj mjeri, za istu je iz Proračuna Županije osigurano 600.000,00 kn, a iznos potpore u kunama iznosi do 100% prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000,00 kn.

Nove mjere u lovstvu

"Što se tiče novih mjera u lovstvu, do sada smo s Lovačkim savezom Osječko-baranjske županije radili mjere za unos divljači u zajednička lovišta, no sada smo iste malo promijenili tako da se u ovo vrijeme sama lovačka društva mogu javiti kako bi im mogli odobriti potporu.

Imamo, također, i dvije nove mjere, koje se odnose na zaštitu šuma od divljači te nastale štete u prometu. Na žalost, lovačka društva imaju velike izdatke vezane za štete u prometu koje nastaju bez obzira da li se radi o naletu divljači na vozilo ili vozilu na divljač, zbog čega lovačka društva plaćaju visoke troškove pa smo osigurali financijska sredstva kako bi im pomogli. Javni pozivi za lovstvo su otvoreni do 31. listopada ove godine te ovim putem pozivam sve, da sukladno Javnim pozivima dostave potrebitu dokumentaciju i prijave se na iste", poručuje pročelnica Wendling.


Tagovi

Osječko - baranjska županija Silva Wendling Željko Kraljičak Vladimir Šišljagić Potpore u lovstvu Mjere u lovstvu Mjere za mlade poljoprivrednike Mjere za robnu marku Brendiranje Kontinentalni razvoj


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]