Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • novčane podrške
  • 03.09.2021. 13:20

Zahtjevi za potpore po modelu ruralnog razvoja podnose se do 05. oktobra

Kroz ovaj Program nastoje se ostvariti prioritetni ciljevi poput unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i povećanja obima korištenja poljoprivrednog zemljišta, u namjeri da se ojača konkurentnost.

Foto: Bigstockphoto/b-photo
  • 222
  • 62
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdalo je obaviještenje o uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva, kako bi se ostvarila podrška po modelu ruralnog razvoja u tekućoj, 2021. godini. 

Predmet ove obavijesti je da se potencijalni korisnici novčane potpore upoznaju sa rokovima i načinima za podnošenje zahtjeva za subvencije po navedenom modelu, a iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu.

Kompletan Program možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 

Kroz navedeni dokument nastoje se ostvariti prioritetni ciljevi poput unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i povećanja obima korištenja poljoprivrednog zemljišta, u namjeri da se ojača konkurentnost na domaćem i stranom tržištu, zatim intenzivirati ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje njihovog kvaliteta i zdravstvene i higijenske ispravnosti, a u skladu sa zahtjevima potrošača.

Takođe, primarno je osigurati stabilan poljoprivredni dohodak i poboljšati životni standard poljoprivrednih proizvođača, kao i postepeno uskladiti i integrisati domaći sektor poljoprivrede u EU i međunarodno tržište. 

Koje uslove je potrebno ispunjavati ?

Da bi korisnik ostvario pravo na potpore, mora da bude državljanin Bosne i Hercegovine, da ostvaruje poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Federacije BiH, propisanu ovim Programom podrški. Obavezno je da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili Registar klijenata (RPG, RK) kao i Registar pčelara i pčelinjaka za sve one koji se bave uzgojem pčelinjih zajednica. 

Ukoliko nisu osigurani uslovi za označavanje životinja (svinjogojska proizvodnja) od strane nadležne institucije na nivou čitave zemlje, u skladu sa Pravilnikom o obilježavanju i kontroli kretanja životinja u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", br.13/10, 79/10, 25/11, 103/11, 41/12, 52/15, 2/16 i 66/16), kandidati su oslobođeni dostavljanja dokumentacije u vezi označavanja životinja.

Podrška investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije preko Federalnog ministarstva obuhvata poticanje investiranja u poljoprivredne mašine i priključne uređaje za biljnu i stočarsku proizvodnju - pravo na podršku imaju farmeri koji su izvršili kupovinu poljoprivrednih mašina i priključaka.

Isto tako i kod sufinansiranja nabavke visoko kvalitetne rasplodne stoke - pravo na potpore imaju svi oni koji su izvršili kupovinu visoko kvalitetnih rasplodnih grla od pravnih lica sa prostora BiH ili iz uvoza. 

Kako se prijaviti ?

Minimalna prihvatljiva vrijednost investicije koja je predmet novčanih poticaja, u okviru ovog Programa podrški je 2.000 KM za fizička lica i obrte, a 4.000 KM za pravne subjekte. Prihvatljive su sve investicije u okviru sektora, nezavisno o njihovoj ukupnoj vrijednosti.

Najveća moguća vrijednost pojedine investicije zavisi o učešću prihvatljivih troškova u finansijskoj strukturi ulaganja i ograničena je maksimalnim iznosom predviđenim ovim Programom.

Sve obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva možete preuzeti ovdje.

Zainteresovani poljoprivrednici mogu da podnesu prijave za potpore do 05. oktobra 2021. godine, osim za ulaganja koja su finansirana kreditom Razvojne banke FBiH, gdje je krajnji rok 01. oktobar 2022. godine. 


Dokumenti


Tagovi

Program podrške Federalno ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna proizvodnja Registrovano gazdinstvo Novčane podrške Poljoprivredni dohodak


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.