Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 20.05.2020. 16:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Za razvoj sela i poljoprivrede, izdvojeno 350.000 KM

Ukoliko se sredstva po pojedinim stavkama podsticaja ne utroše u potpunosti, načelnik opštine može svojom odlukom preraspodijeliti neraspoređana sredstva na druge stavke.

Foto: Gordana Nastić
  • 231
  • 22
  • 0

U toku ove godine na području opštine Derventa realizovati će se podjela podsticajnih sredstava u cilju razvoja poljoprivrede i sela. Za ove svrhe, lokalna samouprava izdvojiće 350.000 KM, a sredstva će biti dodjeljena u skladu s Pravilnikom načina raspodjele sredstava, koje donosi načelnik opštine. Načelnik će imenovati i komisiju koja će utvrditi da li su svi kriterijumi ispunjeni, kada je riječ o svakom pojedinom slučaju, stoji na zvaničnoj stranici Opštine Derventa. 

Iznos podsticaja i visina isplate finansijskih sredstava, utvrđivaće se nakon obrade i obračunavanja zahtjeva koji budu pristigli, dinamikom koju predviđa budžet za tekuću godinu, kao i sredstvima koja su planirana za svaku stavku potpore. 

Predviđeno je da najveći dio finansija bude izdvojen za stočarstvo, u visini do 270.000 KM. Podrška će biti predviđena za priplodnu stoku, proizvodnju mlijeka, mesa, formiranje mini farmi, pčelarsku proizvodnju, uzgoj i proizvodnju ribe te za specifične vrste poljoprivredne proizvodnje.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji, tu je izdvojen iznos od 23.000 KM, koji će biti raspodjeljeni na podršku uzgoja ljekovitog, aromatičnog, začinskog i industrijskog bilja, heljde, zatim za direktnu podršku organskoj proizvodnji povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. 

Kada je riječ o dugoročnim ciljevima, potpora se odnosi na investicije u poljoprivredna gazdinstva, konkretno, za podizanje staklenika, plastenika, višegodišnjih zasada, kao i za nabavku proizvodno - tehnološke opreme. U ove svrhe izdvojeno je 14.000 KM. 

Sredstva u visini od 9.000 KM predviđena su za uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, za utvrđivanje plodnosti tla, kao i poboljšanja iste kroz proces kalcifikacije. Ovim iznosom obuhvaćen je i dodjela poljoprivrednog zemljišta u zakup, a koje je u svojini Republike Srpske. 

Planirano je i do 4.000 KM za podsticanje organizovanih oblika poljoprivrednih proizvođača i podršku sufinansiranju projekata u poljoprivredi u visini do 5.000 KM.

Ukoliko se sredstva po pojedinim stavkama podsticaja ne utroše u potpunosti, načelnik opštine može svojom odlukom preraspodijeliti neraspoređana sredstva na druge stavke.


Tagovi

Podsticajna sredstva Visina isplate Stočarska proizvodnja Priplodna stoka Biljna proizvodnja Uzgoj ljekovitog bilja Poljoprivredna gazdinstva Plodnost tla Proces kalcifikacije Podrška sufinansiranja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.