Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška farmerima
  • 26.02.2021. 10:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Za razvoj poljoprivrede izdvojili pola miliona KM iz gradskog budžeta

Fokus će biti na otkupu proizvoda i programu podrške za preradu i plasman domaćih proizvoda na tržištu.

Foto: Arhiva Agrarnog fonda Trebinje
  • 140
  • 103
  • 0

Budžetska sredstva u vrijednosti od oko 220 hiljada KM, namijenjena za ulaganja u poljoprivredu biće raspoređena farmerima putem javnih poziva. Za 2021. predviđeno je ukupno osam programa podrške.

"Riječ je o programu potpore individualnim poljoprivrednim proizvođačima, zatim onaj za privođenja zemljišta kulturi, podrška povrtlarskoj proizvodnji kroz dodjelu sadnica iz našeg rasada. Tu su još i program podrške pčelarima, stočarima i to kroz obnovu dotrajalih objekata", ističe Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda u ovom gradu. Dodaje da pored navedenih, imaju još program za ulaganja u preradu proizvoda, podršku udruženjima korisnika voda u vidu subvencija električne energije, kao i subvencije kroz njihov prodajni objekat za penzionere.

Planirano je i da ova institucija u 2021. iz svog zasada podijeli oko 20 hiljada presadnica paprike i paradajza.

"Pomenuti program osmišljen je na način da će poljoprivrednici dobijati veće količine, s tim da će imati obavezu da dio proizvoda prodaju nama. Raspisaćemo javni poziv i za dodjelu sadnica iz vlastitog uzgoja smokve i šipka. Trenutno na stanju imamo oko 1.500 sadnica", kaže za Agroklub direktor Fonda.

Učenici Poljoprivredne škole pri centru Srednjih škola Trebinje i ove godine će u plastenicima Fonda izvoditi praktičnu nastavu.

Fokus na razvoju prerade

U cilju dobijanja realne slike čime se sve poljoprivrednici na području ove opštine bave i koji su kapaciteti njihove proizvodnje, Fond planira napraviti svoju bazu podataka koja će biti važna radi daljeg osmišljavanja adekvatnih mjera pomoći.

"Cilj je da vidimo ko su ljudi koji do određenog nivoa imaju razvijenu proizvodnju i da utvrdimo kakva im je podrška i pomoć potrebna da bi je još više unaprijedili", kaže Dautina. Dodaje kako će nastojati i da ih uvedu na neki način u priču o preradi i plasmanu finalnog domaćeg proizvoda.

Opet će dijeliti presadnice

Nakon Trebinja i Banjaluke, uskoro će biti otvoren i treći objekat Hercegovačke kuće i to u Istočnom Sarajevu pa u ovoj ustanovi smatraju da će to uticati na otkup većih količina proizvoda.

"Naši kooperatni, kojih je trenutno oko 120, sa novim tržištem imaće mogućnost da povećaju i prošire svoj uzgoj. Ove godine smo planirali da otkup bude u vrijednosti 300.000 KM. Mišljenja smo da je najbolja podrška poljoprivredniku kada otkupite ono što proizvede".

Kad se sve sve sabere, kaže naš sagovornik, očekivanja su da će se iz lokalnog budžeta u agrar uloži oko pola miliona maraka.

Podržali oko 750 poljoprivrednika

Zbog pandemije korona virusa, 2020. je za svaku privrednu djelatnost pa i za poljoprivrednu, bila izazovna. Novonastala situacija djelimično je promijenila i planove Agrarnog fonda. Programi koji su bili planirani polovično su realizovani. Fokus je stavljen na neke druge, koji su u tom trenutku više odgovarali potrebama poljoprivrednih proizvođača, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima proveden je projekat podjele sjemenskih paketa građanima koji žive u gradu, a obrađuju zemlju u ruralnim područjima. Dijelili su i rasad povrća i sadnice voća, a djelovalo je takođe i resorno ministarstvo sa paketima koji su podijeljeni ovdje u gradu. Realizovali su takođe i neke grantove.

"Krenula je i priča sa poljoprivrednim dobrom u Petrovom polju, gdje smo zasadili desetak hektara krompira, luka graška. Sve kad se sabere podržali smo oko 750 porodica na neki način".

Pred kraj godine Fond je u saradnji sa nadležnim ministarstvom uspješno izvršio podjelu mineralnog đubriva u voćnjacima i za potrebe proljećne sjetve te podjelu vaučera u svrhe kupovine staklene ambalaže za pakovanje proizvoda proizvođača iz Hercegovačke kuće.


Tagovi

Dodjela sadnica Dodjela rasada Agrarni fond Veselin Dautina Budžetska sredstva Poljoprivredna proizvodnja Lokalni budžet


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.