Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 21.11.2022. 12:00

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju 3,5 miliona KM

Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru ove mjere podrške mogu podnijeti: obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća

Foto: Maja Celing Celić
  • 461
  • 140
  • 0

Ukupno 3,5 miliona maraka na raspolaganju je u okviru javnog poziva za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je projektu EU4AGRI, kojeg finansira Evropska unija. Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM.

Za svaki projekat podnosilac mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinanasiranje iznosi minimalno 30 posto. Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru ove mjere podrške mogu podnijeti: obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća.

Prihvatljivi projekti

Kroz ovaj javni poziv, Evropska unija će podržati poljoprivredna gazdinstva koja doprinose stabilizaciji/jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija i inovacija, unapređenju kvaliteta proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, promovisanje dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja putem poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoliša, zaštite radnika i sigurnosti hrane, te doprinose ublažavanju posljedica nastalih uslijed pandemije Covid-19.

Mogu aplicirati i proizvođači povrća (Foto: Depositphotos/Grigorenko)

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

Prijave se mogu podnijeti od 23.novembra ove godine do 31. januara 2023

Kako se prijaviti?

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava – ovdje. Prva online info sesija bit će održana u srijedu, 23. novembra u 14:00 sati, putem Facebook stranice EU4AGRI, a u narednom periodu bit će organizovan niz sesija u gradovima širom BiH.

Prelazak stoke na suhu hranu: Hoće li biti problem loše zrno kukuruza i buđ?

EU4AGRI je četverogodišnji (2020.-2024.) projekat Evropske unije vrijedan 20,25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Pročitajte dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave. Prateću dokumentaciju za prijavu na javni poziv preuzmite ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Podrška proizvođačima Primarna proizvodnja Proizvodnja mlijeka Proizvodnja mesa Uzgoj žitarica Vinogradari Pčelari Povrće


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]