Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje sjetve
  • 22.04.2022. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Visoko je prva lokalna zajednica koja će isplatiti poticaje za proljetnu sjetvu

Ukupno su pristigla 432 zahtjeva i u narednih nekoliko dana poljoprivrednicima će biti uplaćena sredstva za sufinansiranje proljetne sjetve, čime je Grad Visoko prva lokalna zajednica u BiH koja će isplatiti ovaj vid podrške

Foto: Adi Pašalić
  • 254
  • 75
  • 0

U neizvjesnim i kriznim vremenima proizvodnja hrane postaje prioritet. Bosna i Hercegovina ima tu sreću da raspolaže ogromnim resursima pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju, gdje se procjenjuje nešto više od 2,5 miliona ha obradivog zemljišta. U ovogodišnju sezonu poljoprivrednici ulaze sa dosta neizvjesnosti zbog enormnog naglog poskupljenja repromaterijala, sjemna i gnojiva.

U periodu pred, i tokom proljetne sjetve, svaka pomoć poljoprivrednicima je dobrodošla i dodatni vjetar u leđa. Sa svih nivoa vlasti od lokalnih zajednica do državnih institucija pozivali su poljoprivrednike da zasiju svaki slobodan kvadrat poljoprivrednog zemljišta uz obećanje sufinansiranja proljetne sjetve.

Grad Visoko osigurao 640.000 KM

Trenutni predsjetveni period je vrijeme kada poljoprivrednici samo ulažu sredstva, a najavljeni poticaji su najpotrebniji. Gradska Uprava Visoko je prepoznala potrebe poljoprivrednika i pored Programa poticaja za 2022. godinu kojim je predviđeno 640.000 KM, izvršila rebalans budžeta gdje se za potrebe sufinansiranja proljetne sjetve osiguralo dodatnih 200.000 KM.

Kako je navedeno u javnom pozivu, koji je bio otvoren do sredine aprila, pravo na povrat određenog procenta sredstava od prihvatljivih troškova imaju poljoprivredni proizvođači upisani u Registar poljoprivrednika. Moguće je bilo dostaviti dokaz o kupovini, odnosno fiskalni račun o nabavci sjemena, gnojiva i presadnica što su ujedno i bili prihvatljivi troškovi za obračun sufinansiranja.

432 pristigla zahtjeva

Ukupno su pristigla 432 zahtjeva i u narednih nekoliko dana poljoprivrednicima će biti uplaćena sredstva za sufinansiranje proljetne sjetve, čime je Grad Visoko prva lokalna zajednica u BiH koja će isplatiti ovaj vid podrške.

U tom kontekstu, visočki gradonačelnik Mirza Ganić je naglasio značaj poljoprivrede i želju za podizanje proizvodnje na veći nivo.

"Ovo je samo jedan u nizu vidova podrške našim poljoprivrednicima. Na poziv za sufinansiranje proljetne sjetve stigla su 432 zahtjeva i svi su odobreni. Imali smo prijave 246 poljoprivrednih gazdinstava i 186 registrovanih obrta, a Grad će svima isplatiti sredstva sufinansiranje u iznosu od 51 posto prihvatljivih troškova. Nažalost, nismo u mogućnosti potpuno pokriti troškove proljetne sjetve, ali i ovaj iznos, gdje je određeno 800 KM maksimalno po jednom gazdinstvu i obrtu, sigurno će biti od koristi našim poljoprivrednicima, ali im i pokazati da mogu računati na našu podršku", kazao je Ganić.


Tagovi

Proljetna sjetva Poticaji Visoko Mirza Ganić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.