Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda 2019
  • 12.04.2019. 13:30

U RS očekuju preko 1,7 milijardu KM od poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini

Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u proizvodnoj 2019. godini procjenjuje se na 1.712.490.177 KM, što je povećanje od 5% u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini.

Foto: Depostiphotos/sasapanchenko.gmail.com
  • 216
  • 32
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je na 16. sjednici održanoj u Banjaluci, Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u 2019. godini.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera.

Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u proizvodnoj 2019. godini procjenjuje se na 1.712.490.177 KM, što je povećanje od 5% u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini. Ovakva predviđanja zasnovana su na rastu obima i vrijednosti proizvodnje u ratarstvu i to prije svega u proizvodnji industrijskog bilja i predviđanju nešto umjerenijih cijena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na sušnu 2017 godinu. Procijenjeni udio animalne proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 48,42 %, kao i biljne oko 51,58%, stoji u saopćenju s jučerašnje sjednice Vlade RS. 

U cilju podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi nadležni organi obezbijedili su sredstva u iznosu od 71 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi, kao i 30% fiksnog povrata sredstava na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda. 

Takođe, obezbijeđen je regres za dizel gorivo za proljetne i jesenje radove u 2019. godini u količini od 100 litara odnosno 60 KM po hektaru obradive površine i dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura (merkantilne soje, suncokreta i uljane repice) u iznosu od 200 KM po hektaru. Obezbjeđena su i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 400 KM po hektaru i 400 KM po uslovnom grlu, a u cilju podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, kao i investiranje u proširenje proizvodnih kapaciteta obezbjeđena su namjenska sredstva IRB za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom iznosu od 53.3 miliona KM, kreditna sredstva Partner fonda – revolving fond Ministarstva u iznosu od 6 miliona KM, a iz sredstava međunarodnih projekata u poljoprivredi obezbjeđeno je 31.5 miliona KM podrške.

Vlada Republike Srpske je obezbjedila redovnost u isplati podsticajnih sredstava, a isplaćeno je 65.7 miliona KM podsticajnih sredstava iz 2018.godine ili 92.53%. 


Tagovi

Novi proizvodni ciklus Poljoprivreda 2019 Ratarstvo Animalna proizvodnja Sjednica Vlade RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer