Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poticaji 2021.
  • 10.03.2021. 14:00

U 2021. izdvojeno 87 miliona KM za poticaje, poljoprivrednici zadovoljni njihovom raspodjelom?

Za 2021. planirano je 87 miliona KM za poticaje u domaći agrar, uz tri miliona KM za sufinansiranje kamata putem kreditno - garantnih programa za ovaj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Foto: Bigstockphoto/format35
  • 524
  • 102
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, juče je u Vladi Federacije BiH održao sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede i udruženjima proizvođača na temu realizacije programa poticaja, kako za prošlu tako i za ovu godinu, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH.

Dedić je nakon ovih razgovora izjavio da su i kantonalni ministri i predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača zadovoljni načinom raspodjele prošlogodišnjeg programa poticaja, kao i nacrtom programa za 2021. koji će uz iznesene prijedloge biti upućeni u daljnju proceduru.

Istakao je da je za ovu sezonu planirano 87 miliona KM za podršku u domaći agrar, uz tri miliona KM za sufinansiranje kamata putem kreditno - garantnih programa za ovaj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) kao i potpore sa nižih nivoa vlasti.

Sve obaveze iz 2020. izmirene

Resorni ministar je naglasio da je na održanom sastanku iskazano zadovoljstvo redovnom isplatom navedenih sredstava, te dodao da su izmirene sve obaveze koje je Federalno ministarstvo planiralo za prošlu godinu.

"Nastojat ćemo da tako bude i u narednom periodu kada su u pitanju investicije u poljoprivrednu i prehrambenu industriju, podrška u otkupu i pokretanju proizvodnje, te ostale vrste podrške", naveo je on.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, Mato Brkić, smatra da bi potporna sredstva za određene poljoprivredne proizvode trebala biti prenesena s kantonalnog na federalni nivo jer prevazilaze okvire njihovih mogućnosti.

Je li naša poljoprivreda zaista podržana ?

Brkić se zahvalio nadležnom ministarstvu na ažurnom ispunjavanju obaveza prema farmerima koje je vršeno u rekordno kratkom vremenu.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH smatraju da je redovnom isplatom poticaja podržana domaća poljoprivredna proizvodnja.

Za koga uzgajamo voće i povrće, kad je vrijednost uvoza 320 miliona KM, a poticaja duplo manje?!

Podsjetimo, u našoj zemlji je prema evidencijama preko 2,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1,6 miliona obradivog. Na tim površinama oko 350.000 seoskih domaćinstava i porodičnih gazdinstava svakodnevno proizvodi voće, povrće, mlijeko, meso.

Nevjerovatan je podatak da je za uvoz voća i povrća u prošloj godini izdvojeno 320 miliona KM, a za unapređenje pomenutih kapaciteta i domaćih poljoprivrednika u cijeloj BiH, predviđeno je (Program poticaja FBiH i RS-a) duplo manje - svega oko 160 miliona KM ?!

Da se samo dio uvoznih potrošenih miliona za voće i povrće usmjerio na domaću proizvodnju, kakvi bi tek rezultati bili ako je u prošloj godini proizvedeno u cijeloj zemlji 130 hiljada tona šljive, 66 hiljada tona jabuke, 23 hiljade tona kruške, 18 hiljada tona grožđa... ?


Tagovi

Poticaji u poljoprivredi Šemsudin Dedić Raspodjela poticaja Redovna isplata Mato Brkić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]