Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija poljoprivrednog obrta
  • 18.01.2022. 09:00

Šta morate znati: Kako do registracije poljoprivrednog obrta?

Prvi korak u postupku je podnošenje zahtjeva za registraciju poljoprivrednog obrta, a zahtjev se podnosi u nadležnoj općinskoj/gradskoj Službi.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 1.460
  • 73
  • 0

U periodu od 1. januara do 31. marta ove godine obavlja se zakonska obaveza ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednika (RPG) u Federaciji BiH. Osim ažuriranja ovo je period i kada se vrši promjena organizacionog oblika, za poljoprivrednike koji žele registrovati poljoprivredni obrt i preći sa PPG-a, poljoprivrednog gazdinstva, na obrtničku djelatnost.

Kako bi ove obaveze na vrijeme isplanirali, potrebno je pripremiti određenu dokumentaciju i proći administrativnu proceduru.

Šta je obrt?

Prema Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, obrt predstavlja samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registrovanih privrednih djelatnosti u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju, od strane fizičkih lica sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Uz to vrlo često se spominje i pojam srodna djelatnost koja u suštini predstavlja obrtničku djelatnost prema svim definiranim pravilima o registraciji, ali je detaljnije definisana drugim zakonima prema vrsti, što je npr. slučaj i sa bavljenjem poljoprivredom. Pri obavljanju osnovnog zanimanja vlasnik ujedno predstavlja i zaposleno lice, a po potrebi može zaposliti i druge radnike.

Prvi korak

Prvi korak u postupku je podnošenje zahtjeva za registraciju poljoprivrednog obrta nadležnoj općinskoj/gradskoj službi. Uz zahtjev je potrebno predočiti dokaz o stručnoj spremi, minimalno o završenoj osnovnoj školi. Od dokumentacije će vam trebati slijedeće:

  • Ovjerena kopija lične karte
  • Dokaz o uplati takse (iznos takse je različit po općinama/gradovima)
  • Dokaz o posjedovanju zemljišta ili ugovor o zakupu zemljišta.

U zavinosti od lokalne zajednice, u pojedinim mjestima traži se i ljekarsko uvjerenje i uvjerenje općinskog suda za neposjedovanje izrečene mjere ili zabrane obavljanja obrta. Nakon podnošenja zahtjeva otprilike najviše do sedam dana, izdaje se rješenje o obavljanju djelatnosti.

Izrada pečata i ID broj

Nakon odobrenja, odnosno dobijanja rješenja, slijedi pribavljanje pečata, ID-broja i otvaranje računa u banci. Gotovo sve ove procedure u većini slučajeva vodi računovodstveni servis za poljoprivredni obrt sa kojim se potpisuje ugovor o vođenju knjiga.

Uvjerenje o registraciji poreznog obveznika se dobija iz nadležne porezne uprave te se nakon toga podnosi JS3100 obrazac prijave vlasnika i to od datuma pravosnažnosti rješenja o odobrenju bavljenja obrtom. Kada se sve ove procedure završe vlasnik svoj poljoprivredni obrt prijavljuje u Registar poljoprivrednih proizvođača u općini/gradu, kako bi imao pravo tokom godine aplicirati na javne pozive za poticaje.


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]