Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 08.09.2020. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Raspisan Javni poziv za projekte u poljoprivredi - maksimalan iznos po osobi 15.000 KM

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja konkursa u sredstvima javnog informisanja.

Foto: Bigstockphoto/nedetojo
  • 1.200
  • 99
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je Javni poziv u svrhu finansiranja pojedinačnih projekata u oblasti poljoprivrede, na području ovog kantona, stoji na zvaničnom sajtu Minstarstva privrede KS.

Maksimalan iznos novčanih sredstava koji može jedan kandidat dobiti jeste 15 hiljada KM. Resorno ministarstvo ima pravo i povećati navedeni iznos, za one projekte gdje procjeni da su od posebnog značaja za razvoj poljoprivrednog sektora na području teritorije ovog kantona. 

Obrazac za prijavu, kao i tekst konkursa, možete pronaći u dokumentu ispod teksta

Za ostvarivanje prava na dobijanje novčanih potpora, po uzoru na ostale finansijske podsticaje, kandidati trebaju ispuniti sljedeće uslove:

Na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu izvršiti modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, ali i primjenu agrotehničkih i zootehničkih mjera u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Dobijena sredstva moraju se odnositi na razvoj poljoprivrede na teritoriji kantona Sarajevo, kao i obavljanje same djelatnosti. 

Koje se obaveze moraju ispuniti ?

Poljoprivredni proizvođači moraju sačuvati fiskalne račune iz tekuće godine, ako investiraju u poljoprivrednu mehanizaciju, priključke ili opremu, bilo polovnu ili novu. 

Investiranje može biti u stočarstvu ili pčelarstvu, putem ulaganja u novu opremu, adaptacije, proširenje proizvodnih kapaciteta ili prelazak sa jedne proizvodne linije na drugu. Zatim ovo se odnosi na nabavku novih tovnih i drugih pasmina, kao i na izgradnju pratećih objekata u stočarstvu. 

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji, investiranje se odnosi na zasnivanje novih krmnih biljaka, nabavku opreme, sistema za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu. Što se tiče prerade poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu, mogu konkurisati proizvođači koji imaju minimum 50 odsto sopstvenih sirovina. Ovo podrazumijeva i nabavku tehnološke opreme, za sortiranje, pakovanje, preradu i doradu proizvoda na imanju.

Sredstva obuhvataju i izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i adaptaciju poljoprivrednih objekata za promjenu namjene, izgradnju skladišta za krmnu bazu, poput silosa, sjenika ili silo trenčeva, kao i za objekte za čuvanje i rukovanje stajnjakom (osočne jame, lagune i plohe za stajnjak).

Finansijska sredstva mogu se uložiti i u projekte razvojnog karaktera iz oblasti poljoprivrede, takođe na području KS. 

Kako aplicirati ?

Pravilno napisan projekat trebalo bi da sadrži: naziv i opis projektne ideje, sa specifikacijom vrijednosti radova, opreme, broja grla, stoke, kljunova, pčelinjih društava, hektara, kilograma mesa, mlijeka i meda. Zatim mjesta na kojem se izvodi aktivnost, jasan cilj projekta, radnje koje će se provesti za realizaciju postavljenog cilja, namjenu, iznos i utrošak sredstava, te očekivane rezultate i efekte.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u sredstvima javnog informisanja, kao i na internet stranici Kantona Sarajevo.


Dokumenti


Tagovi

Projekti u poljoprivredi Modernizacija proizvodnje Poljoprivredno gazdinstvo Investiranje u stočarstvu Rukovanje stajnjakom Ministarstvo privrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]