Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova sela
  • 18.08.2020. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Romanovci

Radnim akcijama ponovo oživljavaju selo - pomažu i nadležne institucije

Agroklimatski uslovi su odgovarajući za mnoge poljoprivredne grane, a brdski i ravničarski kraj pruža veliki broj mogućnosti za različite poljoprivredne djelatnosti i mještani mogu dobro da žive od toga. 

Foto: Depositphotos/Photozirka (ilustracija)
  • 74
  • 266
  • 0

U cilju poboljšanja infrastrukture u opštini Gradiška, tačnije u Mjesnoj zajednici Romanovci, u protekle četiri godine uloženo je 177 hiljada KM. Većinski dio sredstava obezbijedila je lokalna samouprava dok je ostatak finansija obezbjeđen preko različitih programa i donacija. 

Predsjednica ove Mjesne zajednice, Gordana Lukanović, objašnjava kako se najveći posao odnosi na saniranje puteva, asfaltiranje, kao i na društvene akcije, navodi Srpska info.

"Selo ima dugu, bogatu tradiciju što se tiče društvenih aktivnosti. Problem je što u Romanovcima nema dovoljan broj mladih ljudi pa mi, u saradnji sa gradskom upravom i republičkim institucijama i putem različitih domaćih i stranih projekata, nastojimo oživiti energiju ovog mjesta", navodi Lukanović.

Borba za rebalans budžeta - hoće li poljoprivreda dobiti više sredstava?

Iz gradske Skupštine Gradiška kažu kako su prošlog ljeta organizovali par radnih akcija kako bi se uredio centar sela. Napominju kako škola ovdje odavno ne radi i kako đaci putuju u obližnja mjesta, ali i Gradišku ili Banja Luku i da sve to nije obeshrabrilo tamošnje stanovništvo zato što postoji dosta primjera vraćanja mladih nakon završetka školovanja. 

"Prioritet u Romanovcima je izgradnja vodovoda, tačnije priključenje na gradsku mrežu jer su velike potrebe za vodom i pored toga što većina domaćinstava ima bunare i pumpe", navodi Tomislav Kovačević, odbrornik iz Romanovaca u gradskoj Skupštini. Dodaje kako je za njih pitka voda značajan faktor razvoja i podmlađivanja sela. 

Prirodni potencijal sela je zaista značajan

Stanovnici ovog mjesta veliki potencijal vide i u boljem iskorištavanju prirodnih resursa. U selu se nalazi najveće stanište pitomog kestena u ovom dijelu Potkozarja. Pored proizvodnje povrća, poljoprivrednici sve više sade i voće, a takođe par proizvođača bavi se uzgojem ovaca i svinja. 

Agroklimatski uslovi su odgovarajući za mnoge poljoprivredne grane, a brdski i ravničarski kraj pruža veliki broj mogućnosti za različite poljoprivredne djelatnosti i mještani mogu dobro da žive od toga. 

Izmjene u sistemu isplate podsticaja u 2020. za određena područja

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, rekao je kako je uloženo oko 15 miliona KM u periodu od posljednje četiri godine, za razvoj lokalnih mjesnih zajednica. 

Pored toga, tokom proteklih pet godina, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, isplatilo je preko 52 miliona KM podsticaja gradiškim poljoprivrednicima.


Tagovi

Infrasturktura Izgradnja vodovoda Gordana Lukanović Radne akcije Strani projekti Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Kovačević Pitka voda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.