Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna proizvodnja
  • 29.11.2022. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Provjerite jeste li na spisku - ko je dobio poticaje u HNK?

U objavljenoj odluci, iz resornog ministarstva podsjećaju da klijent gubi pravo na podršku ako bankovni račun koji je lično prijavio u RPG/RK nije aktivan

Foto: Blanka Kufner (ilustracija)
  • 2.877
  • 129
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona odobrilo je isplate novčanih poticaja za biljnu proizvodnju – stari nasadi. Sredstva su osigurana programom utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2022. godinu.

Za proizvodnju voća - stari nasadi, poticaje je dobilo 613 aplikanata, prema obračunu u iznosu od 170 KM za 0,1 ha. Za jednog klijenta (organska proizvodnja) obračunat je dodatni iznos u visini pet posto od utvrđenog osnovnog iznosa novčane podrške.

Poticaji za proizvodnju grožđa, odobreni su za 621 podnosioca zahtjeva, i to u iznosu od 200 KM za 0,1 ha. Odobrena je i novčana podrška za 250 maslinara te 54 uzgajivača malina, po obračunu 170 KM za 0,1 hektara. U svim slučajevima, riječ je o starim nasadima.

U objavljenoj odluci, iz resornog ministarstva podsjećaju da klijent gubi pravo na podršku ako bankovni račun koji je lično prijavio u RPG/RK nije aktivan. Dobitnici poticaja dužni su održavati stari nasad voća, što će biti provjereno i inspekcijskom kontrolom.

Poljoprivredni inspektor vrši uvid na mjestu proizvodnje, provjerava i utvrđuje vjerodostojnost podataka i dokumentacije koju je podnositelj zahtjeva dostavio s ciljem dobivanja sredstava za novčanu podršku. Ukoliko inspektor utvrdi nezakonito dobijanje sredstava, proizvođač je dužan izvršiti povrat isplaćenog iznosa.

Liste dobitnika poticaja možete pogledati u dokumentima ispod teksta. Odluke su upućene i općinama i gradovima HNK na javnu objavu, što je ujedno i obavijest svim podnositeljima zahtjeva za kantonalnu novčanu podršku.


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Biljna proizvodnja Poljoprivreda Spiskovi Liste Novčana podrška HNK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.