Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva poljoprivreda
  • 17.05.2019. 16:00

ProCredit banka: Poljoprivreda može da se unapredi

Odgovornošću u poljoprivredi obuhvaćena je i zaštita životne sredine, u kojoj svi zajedno živimo i koja bi trebalo da ostane čista i zdrava i za generacije koje tek dolaze.

Foto: Agroklub
  • 117
  • 4
  • 0

Predstavnici ProCredit banke su na 86. Poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, predložili inovativna rešenja kako bi se unapredio domaći agrar. 

Banka podržava finansiranje održive poljoprivrede već punih 18 godina. Kako ističu, bez odgovarajuće metodologije, ne bi moglo da se proceni pravo stanje u poljoprivredi.

"Ovo se odnosi pre svega na izvesne rizike koji se javljaju, ali ukoliko se dobro poznaje ekonomija i ako je poslovanje sa pravim klijentima, onda to može da bude uspešna priča. Stopa rizika manja je od jednog procentnog poena", navode iz banke. 

Za ProCredit banku, odgovornost znači kvalitetne usluge i pažljiva finansijska analiza, ali na tome se ne završava priča. Ovim je obuhvaćena i zaštita životne sredine, u kojoj svi zajedno živimo i koja bi trebalo da ostane čista i zdrava i za generacije koje tek dolaze.

Obnovljivi izvori energije - budućnost poljoprivrede

Diskusija je obuhvatila i klimatske uslove u kojima se odvija poljoprivredna proizvodnja. Izazovi u ovoj oblasti objašnjeni su kroz tri važna principa. Prvi se odnosi na interne sisteme zaštite životne sredine. Ovo podrazumeva praćenje potrošnje energije i drugih resursa, kao i njihovo plansko i sistematsko smanjivanje. U skladu sa tim, banka kao primer reciklira, zatim 50% vozila iz voznog parka čine elektronska vozila.

Drugi princip odnosi se na upravljanje ekološkim i socijalnim rizicima. Ovo konkretno znači da banka ne želi da posluje ni sa kim ko potencijalno može da ugrozi životnu sredinu. 

Treći princip odnosi se na finansiranje energetski obnovljivih resursa. Program usluga pod nazivom Zeleno finansiranje sastoji se od kredita za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ostale mere zaštite životne sredine za gazdinstva i stanovništvo.

"Isplaćeno je 250 miliona evra kroz zeleno finansiranje. I to najčešće kroz investicije u obnovljive izvore energije", objašnjavaju predstavnici banke.

Minimalnom obradom, moguće uštede do 40 procenata

Kao jedno od mogućih inovativnih rešenja, spomenulo se i solarno navodnjavanje jer prema procenama, solarni paneli imaju potencijal da se razvijaju.

Urađene su i dve studije slučaja. Prva se odnosi na zamenu sistema navodnjavanja, a druga je prelazak na minimalnu obradu zemljišta.

Cilj urađenih istraživanja je da ukaže na uštede koje se mogu napraviti prelaskom na predložena rešenja. Konkretno u ovim slučajevima ušteda je 40%.


Tagovi

Zeleno finansiranje Solarno navodnjavanje Održiva poljoprivreda ProCredit banka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.