Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 19.05.2022. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf

Pozitivan potez lokalne zajednice - Gornji Vakuf sufinansira proljetnu sjetvu

Prema Planu budžeta za 2022. godinu, ova općina će izdvojiti 100 hiljada KM za poljoprivredu. Za sufinsiranje proljetne sjetve će biti izdvojeno oko 60 hiljada KM

Foto: Naila Čaušević
  • 390
  • 120
  • 0

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje u utorak je objavila Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje sredstava za poticanje proljetne sjetve za 2022. godinu. Pravo na finansijsku podršku imaju svi poljoprivredni proizvođači koji imaju prebivalište na području ove općine, a koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata.

Neophodno je da aplikanti dostave fiskalne račune o nabavci sjemenskog materijala za žitarice ili povrtno bilje, zaštitnih sredstava i umjetnih đubriva za proljetnu sjetvu u ovoj godini u maksimalnom iznosu od 600 KM. Procentualni iznos odobrenih sredstava po aplikantu će biti utvrđen u zavisnosti od broja podnesenih zahtjeva.

Povećana ulaganja 

"Planom budžeta za 2022. godinu za poljoprivredu je planirano ukupno oko 100.000 KM. Mi smo već zajedno sa organizacijom Muslim Aid iz Sarajeva implementirali projekat u vrijednosti nekih 30.000 maraka, a radi se o postavljanju 10 plastenika za stanovnike sa područja naše općine. Za ovaj javni poziv predviđen je iznos od 60.000 KM, dok ćemo preostali dio koristiti za  jesenju sjetvu ili neki drugi program ukoliko bude nekog zajedničkog finansiranja sa Federalnim ministarstvom", rekao je za Agroklub, Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

Ovo je veliki pomak za proizvođače sa ovog područja, s obzirom na to da je prethodnih godina za poljoprivredu izdvajano od 30.000 do 50.000 KM godišnje. Izuzetak je svakako 2020. godina, kada je zbog pandemije upućena vanredna podrška za poljoprivrednike sa viših nivoa vlasti. Uz pomoć Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te godine je Uskoplje podržalo i proljetnu i jesenju sjetvu za sve proizvođače koji su dostavili fiskalne račune, i to u stopostotnom iznosu.

Olakšana procedura

"Mi smo se odlučili na ovaj korak i zbog ukupnog stanja u svijetu i nedostatka namirnica, ali i kako bi dali podsticaj našim stanovnicima koji su zasadili povrtne kulture. Sredstva su usmjerena i na kupovinu zaštitnih sredstava i umjetnih đubriva, koji su važan faktor uspješne proizvodnje i dobrog prinosa. Cilj nam je olakšati svima njima, kako bi što prije prevazišli ovu tešku situaciju", ističe Čaušević.

Za podnošenje zahtjeva potrebne su samo kopija lične karte i kopija tekućeg računa te fiskalni računi o nabavci materijala izdati u periodu od 1. januara do 31. maja 2022., čime je uveliko smanjena dosadašnja procedura i olakšano aplikantima.

Krajnji datum za podnošenje prijava je 8. juni ove godine.


Fotoprilog


Tagovi

Općina Gornji Vakuf- Uskoplje Proljetna sjetva Fiskalni računi Sead Čaušević


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕