Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 15.09.2015. 09:30

Poljoprivrednicima podeljenje pumpe za navodnjavanje

Svetska organizacija za hranu, u saradnji sa Gradskom opštinom Obrenovac, nastavila je sa podelom pomoći obrenovačkim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu tokom majskih poplava prošle godine.

  • 240
  • 27
  • 0

Svetska organizacija za hranu (FAO) u saradnji sa gradskom opštinom Obrenovac, podelila je pumpe za navodnjavanje poljoprivrednicima sa teritorije grada Obrenovca, koji su pretrpeli značajne materijalne štete u prošlogodišnjim poplavama.

Predsednik komisije za poljoprivredu GO Obrenovac, Aleksandar Bogićević, istakao je da je podela pumpi za navodnjavanje bila želja samih poljoprivrednika.

"Osamnaest poljoprivrednika je prošle godine prilikom anketiranja, kao prvi prioritet napisalo da su im najneophodnije pumpe za navodnjavanje. Ove nedelje završavamo sa prvim krugom, što se tiče pumpi za navodnjavanje, ali ovo nije kraj prvog kruga pomoći, ostalo je da od 21. septembra podelimo suprasne nazimice i prasiće za koje su naši poljoprivrednici izrazili želju. Nakon toga krenućemo sa drugim krugom pomoći za 420 poljoprivrednih gazdinstva koja su u aprilu upisala svoje želje", rekao je Bogićević.

FAO je već mesecima uz Obrenovčane, i kako ističu iz ove organizacije, osim pomoći najznačajnije im je da mali proizvođači budu potpuno nezavisni, da ne zavise od vremenskih uslova i nastave sa uzgojem svojih prinosa kako su to i činili u dosadašnjem periodu.

Uskoro nadoknada za poplavljeni stočni fond

Vlada Republike Srbije, na osnovu incijative GO Obrenovac, početkom septembra usvojila je uredbu kojom se definiše nadoknada za sva potopljena poljoprivredna gazdinstva, odnosno za stoku bez koje su poljoprivrednici ostali u maju 2014. godine.

Kancelarija za obnovu poplavljenih područja poslala je nadležnima u ovoj gradskoj opštini obaveštenje u kom je naznačeno ko ima pravo na pomoć, i koja je dokumentacija potrebna, da bi se ostvarilo to pravo. "Poljoprivrednici najpre moraju da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, ili ako nisu oni registrovani, vlasnik uginutih grla mora biti član poljoprivrednog gazdinstva. Spisak sa 145 prijavljenih korisnika prosledićemo svim mesnim zajednicama, u slučaju da neko bude izostavljen sa tog spiska, može doći naknadno u kancelariju GO, i prijaviti se", istakao je Aleksandar Bogićević.

U uredbi Vlade Srbije nalazi se i visina iznosa koju će poljoprivrednici dobiti za stočni fond bez kojeg su ostali u majskim polavama, za krave i bikove nadoknada iznosi 120.000 dinara, telad 30.000, junad 60.000 dinara, a prasiće, jagnjad i jariće 5.000 dinara.


Foto prilog


Tagovi

Donacija FAO Svetska organizacija za hranu Poplavljena podrucja Pomoc Obrenovac Poljoprivrednici Stocni fond Pumpe za navodnjavanje


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.