Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore u poljoprivredi
  • 30.07.2020. 13:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Poljoprivrednicima isplaćeno 200.000 KM podrške za proljetnu sjetvu

Glavni uslov za dobijanje potpore bio je da su proizvođači upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 351
  • 20
  • 0

Grad Ljubuški poljoprivrednim proizvođačima je isplatio 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu, na osnovu konkursa koji je u aprilu raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za ovaj vid potpore prijavilo se 278 poljoprivrednih gazdinstava na području ove opštine, a od ukupnog iznosa po 100.000 KM osigurala je Gradska uprava i resorno ministarstvo, stoji na zvaničnoj stranici grada. 

"Na osnovu sporazuma Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurana su sredstva za potporu poljoprivrednicima, u cilju ublažavanja šteta nastalih pandemijom korona virusa i podsticanja domaće proizvodnje. Glavni uslov za dobijanje potpore bio je da su proizvođači upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata. Kriterij za dobijeni iznos podrške bila je površina imanja koje je prijavljeno za proljetnu sjetvu", naveo je Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za privredni razvoj.

Po prijavljenom hektaru, dobija se oko 450 KM

Prema tome, poljoprivrednici će dobiti u prosjeku oko 450 KM po prijavljenom hektaru, što će im pomoći olakšati prevladavanje situacije sa korona virusom koja je i njih pogodila.

"Potpora nam je u ovim teškim vremenima itekako dobrodošla. Zahvaljujem čelništvu Grada Ljubuškog, koje je, uz sve što čini za nas i za opstanak lokalne poljoprivrede i sad nam pomoglo da lakše prebrodimo trenutnu situaciju", rekao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje".

Za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili oko 5 miliona KM

Subvencije za proljetnu sjetvu samo je jedna u nizu različitih vrsta pomoći ovog grada prema poljoprivrednicima u posljednje vrijeme. Otvoren je sabirno - distribucijski centar u koji je uloženo više od milion KM, sufinancirana je nabavka 76 plastenika, a osigurano je i 100.000 KM za naknadu šteta na voću i povrću uslijed mraza dok se za ovu mjeru očekuje još pomoći sa viših nivoa vlasti.

U budućem periodu intenzivnije osnaživanje poljoprivrede

Takođe će se i u narednom razdoblju težiti osnaživanju poljoprivrede ovog kraja.

"Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na sprovođenju poziva za potporu poljoprivredne sjetve preko jedinica lokalne samouprave. Svjesni važnosti poljoprivredne proizvodnje, Grad Ljubuški kontinuirano radi na pomoći našim poljoprivrednicima, a tako će biti i u buduće, još i intenzivnije nego ranije. S ciljem njenog osnaživanja, pripremamo nove projekte kojima ćemo proizvođačima dodatno pomoći"  poručio je Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Grada Ljubuškog.


Tagovi

Proljetna sjetva Potpore u poljoprivredi Poljoprivredno gazdinstvo Davor Vasilj Dubravko Vukojević Subvencije Osnaživanje poljoprivrede Vedran Markotić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]