Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne rezerve
  • 24.03.2022. 13:50

Poljoprivrednicima 1.400.000 litara dizel goriva bez naknade - je li podjela realna?

Pravo na gorivo iz rezervi, imaju poljoprivrednici koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u RPG-u i registru klijenata

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.728
  • 296
  • 0

Vlada Federacije BiH je donijela odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade dizel gorivo, u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi, poljoprivrednim proizvođačima (50 litara goriva po hektaru) koji su na zvaničnim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnih vlada. Kako je navedeno u saopćenju, radi se o "hitnoj intervenciji" uslijed rasta cijena energenata na tržištu FBiH.

Pravo na gorivo iz rezervi, imaju poljoprivrednici koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini. Maksimalan iznos podrške ne može biti veći od one ostvarene za broj hektara obrađene površine lani.

Stupanje na snagu

Sredstva neophodna za realizaciju ove odluke bit će osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH, a za njeno provođenje zaduženi su Federalna direkcija robnih rezervi te ministarstva poljoprivrede i finansija, svako u okviru svojih nadležnosti. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.

Vlada je ranije usvojila informaciju resornog ministarstva s prijedlogom mjera i zadužila Direkciju robnih rezervi da pripremi prijedlog odluke s ciljem provođenja mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti o podjeli dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata.

Zadužena je Federalna direkcija robnih rezervi da provede potrebne procedure i izvrši podjelu dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima.

Podjela proizvođača

Ovu odluku Vlade FBiH kritizirla je zastupnica u Parlamentu FBiH, Sanela Klarić, navodeći kako je riječ o deklarativnoj podršci poljoprivredi i jeftinim pokušajem smanjenja pritiska javnosti. Njome je, kako ističe, vlast pokazala kako je nesposobna da poveća zasijane površine, a time i proizvodnju hrane, čime bismo postigli prehrambeni suverenitet kojeg sada nemamo.

"Prije mjesec tražila sam hitno uvođenje prava na regresirano gorivo (plavi dizel) za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva po evropskom obračunskom standardu. Umjesto toga dobili smo vještačku podjelu na proizvođače koji su prijavili sjetvu i na one koji nisu, čime se doprinosi raskolu među njima umjesto da ih se više uveže i bolje organizuje. Ali ne stvara se animozitet samo među proizvođačima, nego i među građanima", navela je Klarić. 

Kanton Sarajevo će po ovom modelu, prema njenim informacijama, dobiti 12.500 litara nafte, što je oko 25.000 KM po današnjim cijenama.

"Ako Vlada Federacije smatra da je za kanton u kojem živi 500.000 stanovnika podrška proljetnoj sjetvi vrijedna 25.000 KM, onda to samo pokazuje perfidnost predlagača i svako odsustvo elementarnog osjećaja za ljudske potrebe. Imamo dovoljno resursa da obezbijedimo dovoljno hrane za ukupno stanovništvo FBiH, ali s ovakvom politikom Novalićeve vlade to nećemo uspjeti. Ovisit ćemo o milostinji susjeda", dodala je ona.

Napomenula je da su pri tom naše susjedne zemlje, iako proizvode dovoljno za svoje potrebe i imaju čak i viškove, zabranile izvoz osnovnih životnih namirnica, što BiH nije uradila, a u robnim rezervama nema zaliha ni za dva mjeseca u slučaju velikih nestašica.


Tagovi

Gorivo Plavi dizel Robne rezerve Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Vlada FBiH Sanela Klarić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]