Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć farmerima
  • 14.06.2021. 16:00

Paket mjera: Preko pet miliona KM pomoći za farmere u BiH, naročito voćare i stočare

Za sve voćare koji su pretrpili gubitke usljed mraza, biće isplaćeno 500 KM po hektaru dok će se za uzgajivače svinja izdvojiti 50 KM po jednom tovljeniku.

Foto: Depositphotos/kalinovsky (ilustracija)
  • 428
  • 222
  • 0

Aktuelno stanje u domaćem poljoprivrednom sektoru nije baš sjajno, proizvođači se suočavaju sa brojnim izazovima pa je Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa Vladom Republike Srpske pripremilo paket pomoći farmerima, čija je vrijednost više od pet miliona KM, a namijenjen je prije svega uzgajivačima stoke i voćarima, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

Prvi dio potpora, u iznosu od 2,2 mil. KM već je odobren iz Kompenzacionog fonda, a sa isplatama će se započeti u narednom periodu od mjesec dana.

Podsjetimo, za sve proizvođače voća koji su pretrpili gubitke na svojim gazdinstvima usljed mraza, biće isplaćeno 500 KM po hektaru dok će se za uzgajivače svinja izdvojiti 50 KM po jednom tovljeniku. Jedino što je potrebno je da se poljoprivrednici prijave nadležnom ministarstvu. 

Voćari u RS ove godine imali su velike štete u zasadima jer je mraz bio izuzetno jak, više dana zaredom i uništio ogromne površine, tačnije stabla koja su bila na početku cvjetanja. 

Ogromni gubici za domaće voćarstvo !?

Prema riječima Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođaća RS, ova godina je definitivno najnepovoljnija od posljednje četiri. 

"Gubici na imanjima, širom RS gdje se proizvodi voće, iznose od 30 pa do čak stoprocentnog iznosa. Najviše je stradala trešnja, šljiva, višnja, breskva i kruška. Zato će u ovoj 2021. biti loš promet za poljoprivrednike i svaka potpora od resornog minsitarstva više je nego dobro došla", rekao je Marinković, a prenose Novosti

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, potvrdio je da će nadležne institucije pored redovnog agrarnog budžeta (od 75 miliona KM), dodatno obezbijediti šest miliona KM, iz Kompenzacionog fonda za kapitalne investicije. 

Pašalić smatra da Vlada podržava domaće proizvođače , kao i prehrambeni sektor pa je iz tog razloga od velikog značaja imati i dobre prerađivače, koji otkupljuju robu proizvedenu u Bosni i Hercegovini, kao osnovnu sirovinu

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

Kako smo nedavno pisali, mnogi poljoprivrednici smatraju kako bi uvođenje zaštitnih mjera, poput prelevmana i carina dosta pomoglo, ali konkretnih dogovora i rezultata nema. Uzgajivači očekuju pomoć od države kako bi mogli dugoročno planirati svoju proizvodnju jer cijena od 2,5 KM za svinje i oko 4 KM za junad nije rješenje. 

Svi dosadašnji vidovi potpora ipak su bili od koristi, smatraju farmeri jer su im omogućili nastavak proizvodnje i opstanak na tržištu. Međutim, kako je iskustvo pokazalo, to je sve dalo samo kratkotrajne rezultate.


Tagovi

Pomoć poljoprivrednicima Uzgajivači stoke Voćari Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Mraz Prehrambena industrija Prerađivačka industrija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.