Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za 2022.
  • 15.02.2022. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ove godine veći poticaji za poljoprivredike na području Kantona Sarajevo

Povećana su sredstava za najkonkurentnije proizvodnje kao što je proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca te plasteničku proizvodnju organske hrane

Foto: Depositphotos/budabar
  • 694
  • 140
  • 0

Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Prijedlog odluke o visini novčanih poticaja za 2022. godinu, kojom su predviđena povećanja sredstava za pomoći poljoprivrednicima. Ovim dokumentom propisani su i minimalni uvjeti za početak proizvodnje, kao i za investiranje te rokovi za podnošenja zahtjeva.

Za poticaje u 2022. je predviđeno sedam miliona KM budžetskih sredstava, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu 1,5 milion KM.

"Ministarstvo privrede iz godine u godinu nastoji rasteretiti poljoprivredne proizvođače kroz različite aktivnosti. Tako i ove godine, osim uvećanja sredstava namijenjenih za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova i u 2022. godini", rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić

Delić najavio nastavak podrške poljoprivrednicima (Foto: Vlada KS)

Pored toga, upućen je i prijedlog odluke kojom je proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije te da kao i prethodne godine ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme, sadni materijal i mineralna đubriva. Podsjetimo, to je ranije bio jedan od uvjeta za ostvarivanje ovog prava. Kako je rekao Delić, kod donošenja odluke vodili su se poskupljenjima repromaterijala za sadnju.

Planirani iznosi

Povećana su sredstava za najkonkurentnije proizvodnje kao što je proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca, te plasteničku proizvodnju organske hrane, koja je posljednjih godina u ekspanziji, što je mjerljivo i porastom zahtjeva u ovoj oblasti. Sredstva će biti raspoređena na sljedeće oblasti: 

  • Animalna proizvodnja - 4.728.894,93 KM
  • Biljna proizvodnja - 496.656,60 KM
  • Gljivarska proizvodnja - 93.870,00 KM
  • Organska proizvodnja - 11.462,50 KM
  • Kapitalna ulaganja - 1.049.115,97 KM
  • Ostale vrste novčanih poticaja - 620.000,00 KM

Planirano je i da se kupovina priplodnih junica sufinansira s 40 posto, što je uvećanje za 10 posto, u odnosu na lani.

"Osim toga, uputit ćemo inicijativu Vladi KS kojom ćemo tražiti da se uputi inicijativa prema FMPVŠ da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih poticaja ukine pravdanje računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, obzirom da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva“, pojasnio je Delić.

Javna rasprava

Prema riječima Delića, sve navedeno urađeno s ciljem rasterećenja proizvođača i poticaja za povećanu proizvodnju poljoprivrednih kultura na području KS.

"Ministarstvo privrede nastavit će i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za poljoprivredne proizvođače, tako da s tim ciljem planiramo i izmjene i dopune Zakona, ali i Pravilnika o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se isti unaprijedili i prilagodili novim trendovima u proizvodnji, kao i situaciji na terenu", naveo je ministar.

S ciljem transparentnog i otvorenog praćenja donošenja Odluke zakazana je javna rasprava, na kojoj će svi poljoprivredni proizvođači imati priliku dati svoje prijedloge. Javna rasprava zakazana je za 26. februar 2022. godine u 10:00 sati u svečanoj sali "Mirza Delibašić" u Skenderiji, a prijave se mogu slati na mail adrese mp@mp.ks.gov.ba i elzedin.cerovic@ks.gov.ba.

Prijedlog Odluke o poticajima možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Kanton Sarajevo Adnan Delić Javna rasprava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !