Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU sredstva
  • 19.09.2022. 16:30

Otvoren javni poziv - 6,5 miliona KM za mala gazdinstva

Prednost će biti data prijavama koje uključuju mala gazdinstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, a čiji prihod ne prelazi 50.000 KM

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 801
  • 130
  • 0

Otvoren je javni poziv za podršku malim poljoprivrednim gazdinstvima vrijedan 6,5 miliona maraka. Kroz ovaj projkat, Evropska unija će podržati pokretanje nove ekonomske ili socijalne aktivnosti kojima će poljoprivrednici diverzifikovati svoje izvore prihoda ili doprinijeti unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Prednost će biti data prijavama koje uključuju mala gazdinstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, a čiji prihod ne prelazi 50.000 KM, odnosno koja nisu upisana u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza (PDV registar). Kroz ovaj javni poziv se od korisnika neće zahtijevati da registruju obrt/preduzetničku djelatnost ili preduzeće.

Dodatne aktivnosti

Također, bit će podržane i inicijative i aktivnosti  koje će doprinijeti boljem zapošljavanju mladih u ruralnim područjima (npr. poslovni inkubatori, razvojni hub-ovi i slično), unapređenju inovativnosti i konkurentnosti ruralnih preduzeća (npr. poslovni inovacijski centri, biznis inkubatori, hubovi i sl.).

Dodatno, će biti podržane aktivnosti koje doprinose zapošljavanju i  položaju žena u društvu kroz kreiranje infrastrukturne podrške (npr. vrtići, usluge podrške starijim osobama itd.), te za aktivnosti koje uopšteno doprinose unapređenju kvaliteta života na selu, uključujući i mlade (npr. omladinski klubovi, sportski, edukativni i kulturno-umjetnički sadržaji i sl.).

Ko se može prijaviti?

Korisnici finansijske podrške u sklopu ovog javnog poziva su poljoprivredna gazdinstva, registrirani privredni subjekti, udruženja građana, privatne ustanove ili preduzeća, a kako smo već pisali - prijavu podnose jedinice lokalne samouprave (općine/opštine i gradovi).

Potencijalni korisnici, svoje prijedloge za finansiranje podnosit će direktno jedinici lokalne samouprave u formi koncept projektnih prijedloga, koje će objediniti sve pristigle koncept projektne prijedloge i dostaviti u jednoj prijavi prema EU4AGRI projektu, putem online sistema za podnošenje prijava.

Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. Jedinice lokalne samouprave ne mogu biti korisnici financijske podrške.

Prijave se mogu podnijeti od 27. septembra, dok je krajnji rok  21. novembar ove godine. Prva online info sesija bit će održana sutra, u utorak, 20. septembar u 10:00 sati, putem Facebook stranice EU4AGRI. Prateću dokumentaciju za prijavu na javni poziv možete pronaći klikom ovdje.


Tagovi

Javni poziv Mala gazdinstva EU4AGRI Projekat Finansiranje Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.