Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament FBiH
  • 26.01.2023. 19:30

Odbijen amandman za povećanje agrarnog budžeta

S 36 glasova za, 44 suzdržana i 0 protiv, konstatirano da amandman Odbora za poljoprivredu nije dobio potrebnu većinu

Foto: Parlament FBiH
  • 124
  • 27
  • 0

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici koja je u toku, nije usvojio amandman Odbora za poljoprivredu, kojim bi predložena sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj u 2023. godini, u iznosu od 160 miliona maraka bila uvećana za 42 miliona KM.

Predloženi budžet FBiH za ovu godinu iznosi 6,7 milijardi KM. Zakonski minimum za poljoprivredu je tri posto budžetskih prihoda i primanja u tekćoj godini, što je, kako je obrazloženo amandmanom, 202 miliona maraka.

Odbor za poljoprivredu: Agrarni budžet FBiH mora biti 202 miliona KM

Ovaj iznos su tražili i poljoprivrednici. U redovnom glasanju 38 zastupnika je bilo za, isto toliko ih je bilo suzdržanih te dva protiv te je konstatirano da amandman nije dobio potrebnu većinu.

Zastupnik Sandi Salkić, predsjednik Odbora za poljoprivredu, izrazio je sumnju u ovakav ishod glasanja, jer se, kako je kazao "traži poštivanje zakona, na što su se zastupnici obavezali", te je zatražio pojedinačno izjašnjavanje.

No, rezultat ponovo nije bio povoljan za poljoprivrednike te je u konačnici s 36 glasova za, 44 suzdržana i 0 protiv, ponovo konstatirano da nema većinu. Amandman je na današnjem zasjedanju odbacila i Vlada FBiH.


Tagovi

Poljoprivreda Agrarni budžet Amandman Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]