Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 29.01.2020. 12:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Od EU dobio 100.000 KM za izgradnju skladišta za povrće

Dragan Živanović, semberski poljoprivrednik je posredstvom Grada Bijeljine, a iz fondova Evropske unije, dobio bespovratnih 100.000 KM za izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode.

Foto: Pixabay/AppleBerryBlues
  • 206
  • 22
  • 0

Dragan Živanović iz Donjeg Crljenova semberski je poljoprivrednikk koji se bavi povrtlarstvom na oko 15 hektara. Uzgaja kupus, luk, krompir, papriku i sve ono što uspijeva u tom bogatom kraju. Svi znamo da povrće nije lako očuvati. Živanoviću će to sada biti olakšano jer je posredstvom Grada Bijeljine, a iz fondova Evropske unije, dobio bespovratnih 100.000 KM za izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode.

U skladištu čuva 50 tona kupusa

"Prethodno sam u betonsku konstrukciju skladišta uložio oko 80.000 KM, a od Evropske unije, odnosno projekta EU4Business dobio sam 50.000 evra. Trenutno u skladištu čuvam 50 tona kupusa, a najviše sarađujem sa "Savom", velikim marketima, te prodajem robu na Agro-tržnom centru. Iako sam 30 godina proizvodio krompir, upravo zbog nedostatka skladišta sam prekinuo proizvodnju, ali sada će se situacija promijeniti", otkriva Živanović, kome osim sezonskih radnika, pomažu i supruga i dvoje djece. 

Živanovića su posjetili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić te zamjenik gradonačelnika Predrag Jović koji je tom prilikom istaknuo da je Grad Bijeljina prvi u BiH prepoznao značaj ovakvih fondova za unapređenje poljoprivrede i u Agrarnom fondu zaposlio stručnjake koji su posrednici između semberskih proizvođača i EU, piše swot.ba

Jović: Ugledajte se na Semberiju

"Proizvođači uglavnom ne znaju da popune obrasce za konkurisanje u projektima i tu smo odlučili da im damo bezrezervnu podršku. Ove godine će biti otvoren IPA II poziv Unije za fond vrijedan 30 miliona KM i jedino će od nas zavisiti hoćemo li dobiti dio tog novca. 

Primjer Dragana Živanovića pokazuje da je to moguće, a mi savjetujemo i drugim lokalnim zajednicama da se ugledaju na Semberiju. Ukoliko budemo dobijali grantove EU u kontinuitetu, oni će u budućnosti biti još veći", naglasio je Jović upozorviši na problem sa kojim se susreću poljoprivrednici - neposjedovanje građevinske dozvole koja je osnovni uslov za apliciranje za bespovratni grant. 

"Nažalost, od ukupno 3.500 registrovanih gazdinstava, samo dva-tri poljoprivrednika imaju građevinsku dozvolu. Grad Bijeljina se trudi na sve načine da olakša poljoprivrednicima dobijanje dozvole, a sa resornim ministarstvom ćemo pokušati da utičemo na izmjenu Zakona o poljoprivredi i na taj način ostvarimo još olakšica. Najvažnije u cijeloj priči je da semberski proizvodi postanu konkurentniji na tržištu i da dospiju na pijace širom Evrope", zaključio je Jović.


Tagovi

Bespovratna sredstva Izgradnja skladišta Građevinska dozvola Predrag Jović Projekti Konkurisanje Popunjavanje obrasca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.