Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Objavljen dokument
  • 04.08.2022. 10:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Nova pravila o poticajima u Brčkom - ko neće moći dobiti podršku?

Maksimalna površina koja se potiče po jednoj kulturi kod proizvodnje povrća na otvorenom je 0,5 hektara

Foto: Depositphotos/antb
  • 555
  • 27
  • 0

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je prednacrt izmjena Pravilnika o načinu i uslovima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, na koji se do 11. avgusta mogu dostavljati primjedbe.

Prema ovom dokumentu, pravo na poticaj se ne može ostvariti za proizvodnje koje su GMO, o čijem prisustvu na terenu će se vršiti kontrola. Osim toga, pravo na finansijsku podršku se neće moći ostvariti ni za poljoprivredne površine na kojima je prisutna ambrozija.

"Kod biljne proizvodnje Komisija utvrđuje činjenično stanje na terenu i o tome sačinjava zapisnik, uz obaveznu konstataciju da li je uočila prisustvo ambrozije ili ne”, navedeno je u prednacrtu.

Kako se dalje navodi, poticaj za proizvodnju u plastenicima u toku jedne kalendarske godine na jednoj katastarskoj čestici može ostvariti samo jedan podnosilac zahtjeva. A, maksimalna površina koja se potiče po jednoj kulturi kod proizvodnje povrća na otvorenom je 0,5 hektara.

Planirano je da se ovaj pravilnik primjenjuje od 01. januara 2023. godine. Kompletan Prednacrt Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji pogledajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda GMO Ambrozija Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.