Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 21.05.2019. 14:00

Načekat ćete se sa isplatama poticaja?

Procedura s usvajanjem Programa poticaja se zakomplicirala. Udruženje poljoprivrednika FBiH organizira sastanak i ipak ide u proteste?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 719
  • 115
  • 0

Korak naprijed, nazad dva - ovim bi se riječima mogla opisati situacija s isplatom poticaja u Federaciji BiH. Naime, prošle je sedmice održana 1. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem je napokon imenovan privremeni Odbor za poljoprivredu. Odbor je trebao dati pozitivno mišljenje na Program poticaja koji nakon toga treba ići na sjednicu Vlade FBiH. 

Poticaji u Federaciji BiH - Imenovan privremeni Odbor za poljoprivredu

Prvo plaćanje je trebalo krenuti polovinom juna, a odnosi se na dug iz 2018. i 2017. godine, ali... 

Ali. 

Prva sjednica Privremenog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za četvrtak, 23. maja s početkom u 13 sati. Na njoj je predloženo razmatranje Nacrta Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvitku za 2019. godinu. 

Sam termin održavanja sjednice nije sporan, kako kažu u Udruženju poljoprivrednika FBiH, ali je problem dalja procedura sa kojom se puno kasni. 

"To je da program treba ići u Ured za ocjenu zakonitosti istog i u Ministarstvo finansija. E sad, to su gospoda iz ministarstva poljoprivrede trebali davno uraditi, a još nisu. Tako da će se po ovom sada stanju sa isplatama načekati", rezignirano su napisali u objavi na Facebooku u ovom udruženju te pozvali sve predstavnike poljoprivrednika i ostale zainteresovane da se odazovu sastanku koji je zakazan za 30. 05. 2019. u Sarajevu gdje će se odlučiti o protestima koji su zakazani za 10. 06 ako se do tad ne počne sa isplatama. 

"Kako stvari stoje, neće. Ovo je sve otišlo predaleko, niko se ne osvrće na poplave i na generalno lošu godinu za poljoprivredu i još pri tome razvlače u nedogled isplatu poticaja koji su u ovom trenutku neophodni da bi se koliko toliko šteta od poplava sanirala", zaključuju u Udruženju. 


Tagovi

Isplata poticaja Privremeni odbor Program poticaja Udruženje poljoprivrednika FBiH Protesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.