Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora poljoprivrednicima
  • 06.02.2020. 13:30

Ministarstvo poljoprivrede RS povećalo podsticaje za organsku proizvodnju

Iako je predviđeno da premija za organsku biljnu proizvodnju iznosi do 600 KM po hektaru i uslovnom grlu, što je za 200 KM više u odnosu na 2019., svake godine se isplati puni iznos, što će sigurno biti slučaj i u ovoj godini jer je cilj povećanje broja proizvođača, odnosno, popularizacija ove vrste proizvodnje.

Foto: Depositphotos/bbbbar (ilustracija)
  • 155
  • 11
  • 0

Pravo na premiju za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju, mogu da ostvare korisnici podsticaja za certifikovanu organsku poljoprivredu i certifikovanu proizvodnju u prelaznom periodu (odnosno u konverziji) za površine i grla koja su u Registru poljoprivrednih gazdinstava, prijavljeni kao način korišćenja/držanja u sistemu organske proizvodnje.

Minimalna površina za koju se može ostvariti premija za organsku biljnu proizvodnju iznosi 0.1 hektar biljnog usjeva što je manje, a time i povoljnije u odnosu na prošlogodišnjih 0.3 ha. Premija za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju ostvaruje se na osnovu zahtjeva koji se podnosi Agenciji za agrarna plaćanja i uz koji se prilažu sledeća dokumenta.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Podnosioci zahtjeva treba da prilože zapisnik ovlašćenog certifikacionog tijela o zasnovanim površinama u sistemu organske biljne proizvodnje, sa unesenim podacima o katastarskim česticama, katastarskoj opštini i biljnoj vrsti (jednogodišnjoj ili višegodišnjoj). Zatim za organsku stočarsku proizvodnju - zapisnik ovlašćenog certifikacionog tijela o ostvarenoj stočarskoj proizvodnji sa evidentiranim (unesenim) brojem grla u sistemu organske stočarske proizvodnje, kopija certifikata organske proizvodnje iz tekuće godine izdatog od certifikacionog tijela, ovlašćenog od Ministarstva za poslove certifikovanja organske poljoprivredne proizvodnje,

Zapisnik ovlašćenog certifikacionog tijela i kopija certifikata moraju biti izdati najkasnije do 31. avgusta 2020. godine, a ako su izdati nakon ovog roka, korisnik podsticaja dostavlja obrazloženje certifikacionog tijela sa navedenim razlogom kašnjenja u izdavanju certifikata.

Podsticaji za unaprijeđenje domaćeg stočarstva (Foto: Bojan Kecman)

Visina premije za organsku biljnu proizvodnju povećana je u odnosu na prošlu godinu i iznosi do 600 KM/ha, a za organsku stočarsku proizvodnju, iznosi do 600 KM po uslovnom grlu, a najviše 40.000 KM po korisniku, u tekućoj godini.

Zahtjev za ostvarivanje prava na premiju za organsku proizvodnju korisnik podnosi najkasnije do 31. avgusta tekuće godine.

Proizvođači mogu računati na podršku

Osim premije, organski proizvođači mogu da računaju i na podršku za uvođenje standarda kvaliteta i bezbijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u organskoj proizvodnji, odnosno, za troškove izdavanja certifikata, u visini do 50% od investiranih sredstava.

U 2020. godini kontrolu i certifikaciju proizvoda namijenjenih tržištu Republike Srpske jedino će da provodi Organic Control System iz Subotice, Područna jedinica OCS, Krnete, opština Laktaši. OCS je jedina organizacija ovlašćena od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da kontroliše i izdaje certifikate za certifikovanu organsku proizvodnju i certifikovanu proizvodnju u prelaznom periodu.


Tagovi

Organska proizvodnja Organska poljoprivreda Organsko stočarstvo Podsticaji Proizvođači Certifikati


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.