Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć farmerima
  • 09.05.2022. 14:40
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Ministar Begić reagirao: Sredstva za pomoć sjetve spremna, nisu dostavili rješenja

Sredstva za novčanu pomoć farmerima, iznosu od 200 KM po muznom grlu su osigurana, međutim, otkupljivači moraju dostaviti podatke u nadležne službe

Foto: Hajrudin Salkić
  • 643
  • 189
  • 1

Pomoć proljetnoj sjetvi u Tuzlanskom kantonu kasni isključivo zbog nedostavljanja dokumentacije u gradske, odnosno općinske službe, koje rješenja potom upućuju resornom ministarstvu. Do sada su ovaj postupak završili samo u dvije lokalne zajednice.

Potvrdio je ovo ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić za Agroklub. On je istakao kako su sredstva za novčanu pomoć farmerima osigurana te podsjetio da otkupljivači moraju dostaviti podatke u nadležne službe.

Nisu predali rješenja

"Općina potom napravi rješenje i spisak proizvođača koje dostavljaju nama. Do sada su samo iz Tuzle i Kalesije predali dokumentaciju, nama je stigla 27. aprila, proslijedili smo je finansijama. To se danas obrađuje, jer su bili praznici", rekao je Begić.

Vlada Tuzlanskog kantona je, 7. aprila, u cilju ublažavanja posljedica poskupljenja izmijenila i dopunila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini. Time su, za stvaranje uslova za optimalnu sjetvu stočnih žita planirana sredstva od 200 KM po muznom grlu.

"Donijeli smo program prije roka, kojim smo omogućili da se sredstva mogu isplaćivati. Poljoprivrednici znaju da su prvi korak otkupljivači, drugi općina. Program ne pije vode dok nam ne dostave rješenja po kojima isplaćujemo. Ubrzali smo proces kako bi na vrijeme isplatili, ali evo neki ni za mjesec nisu mogli da to završe, a mi smo završili za sedam dana", rekao je Begić, napomenuvši da će ministarstvo u roku od dan-dva završavati dokumentaciju kada pristigne.

TK prvi dostavio zahtjeve

Kada je riječ o federalnim poticajima, dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede TK prvo dostavilo zahtjeve za isplatu četvrtog kvartala te da mu nije poznato zbog čega nisu pušteni poticaji za regiju Tuzle.

"I za prvi kvartal smo počeli pripremati dokumentaciju, još nekoliko njih je ostalo da nam dostave pa da ih kompletiramo i dostavimo. Trudimo se da budemo na usluzi i ne budemo kočnica, međutim, nemamo nadležnosti nad radom općinskih službi, a pogotovo ne nad radom otkupljivača", pojasnio je Begić.

Izostala obećana pomoć u TK: Sjetva kukuruza na kredit

Podsjetimo, kantonalne mjere pomoći su donesene imajući u vidu poskupljenje đubriva, potrebu za sijanjem što većih površina zemljišta te da proizvođači mlijeka uglavnom proizvode kukuruz za potrebe vlastite farme, odnosno za ishranu vlastite stoke.

Kada je riječ o poticajima s nivoa FBiH, isplata je počela 29. aprila, a do sada je isplaćeno oko milion KM za poljoprivredne proizvođače u USK. Iz FMPVŠ su naveli kako "ovisno od dinamike dostavljanja zahtjeva od kantonalnih ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede očekuju da sve isplate budu realizirane u maju". 


Tagovi

Emir Begić Proljetna sjetva Tuzlanski kanton Poljoprivrednici Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.