Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadoknada štete
  • 24.02.2022. 14:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Milion maraka pomoći poljoprivrednicima u USK - ko će dobiti sredstva?

Visina subvencije će iznositi 20 posto od ostvarene novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Unsko sanskog kantona za 2021. godinu

Foto: Depositphotos/zoya54.list.ru
  • 223
  • 30
  • 0

Vlada Unsko-sanskog kantona odobrila je million maraka finansijske nadoknade proizvođačima za štete u poljoprivrednoj proizvodnji u 2021. godini. Prema riječima Sulejmana Kulenovića, kantonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, analiza stanja poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini ukazuje da su prinosi na području Federacije BiH bili značajno smanjeni, u odnosu na godinu ranije.

Potvrđuju to objavljeni pokazatelji iz kojih se može vidjeti da je proizvodnja kukuruza u zrnu manja za 30 posto, krompira za 22 posto, ali i stočnog krmnog bilja, voćarskih kultura i povrća. I na području USK poljoprivredna proizvodnja je prošle godine skoro prepolovljena, a cjelokupnu situaciju, pored kolebljivih i ekstremnih vremenskih neprilika (niske temperature praćene proljetnim mrazom, pojava olujnih vjetrova praćenih gradom, deficit padavina i pojava ekstremno visokih temperature) dodatno je otežala pandemija korona virusa.

Pogođeni svi segmenti

Najviše, u smislu nabavke kvalitetnog repromaterijala i deficita istog na tržištu (certificirani sjemenski materijal, mineralna đubriva i zaštitna sredstva), kao i plasman poljoprivrednih proizvoda. 

U petak sastanak od sudbinske važnosti za poljoprivredu FBiH

Svi segmenti agrara u protekloj godini pretrpjeli su direktnu ili indirektnu štetu. U sektoru stočarstva, niski prinosi stočnih žita i krmiva, doveli su do enormnog poskupljenja stočne hrane, kasni proljetni mrazevi naštetili su voćarstvu. Nije pošteđeno ni pčelarstvo, hladno proljeće i slab razvoj legla pčelinje zajednice kao i ekstremne suše dovela su do nedostatka pčelinje paše. 

"Pored smanjenja prinosa u protekloj godini, bitno je istaći da i zbog nedostatka vlage koja je slabo akumulirana u zemljištu, priprema zemljišta i jesenja sjetva ozimih kultura nije obavljena u optimalnim rokovima i uslovima, što će se odraziti na prinose u ovoj, 2022. godini", obrazložio je ministar Kulenović zašto je nužno krenuti u realizaciju programa za nadoknadu šteta.

Visina subvencije

Ukupna vrijednost ovog programa je milion maraka, a korisnici su poljoprivredni proizvođači (pravna, fizička lica i obrti) upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava /Registar klijenata koji su ostvarili novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu. 

U prošloj godini povećani prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda

Visina subvencije će iznositi 20 posto od ostvarene novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Unsko sanskog kantona za 2021. godinu.


Tagovi

Poljoprivreda Stočarstvo USK Subvencije Sulejman Kulenović Vlada USK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.