Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 21.09.2021. 16:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Milion KM za one koji ne rade a žele se baviti poljoprivredom

Zavod za zapošljavanje će objaviti Javni poziv i nakon toga prijavljivaće se osobe koje se nalaze na evidenciji kao nezaposlene, a žele da se samozaposle.

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 1.474
  • 292
  • 0

Vlada Brčko distrikta obezbjedila je za ovu, 2021. godinu, deset miliona KM, a takođe su rebalansom za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji planirana još dva miliona KM

Svi zainteresovani mogu da se prijave na Javni poziv za sredstva samozapošljavanja u poljoprivredi. U ove svrhe iz budžeta je opredjeljeno 500 hiljada KM i još toliko, neutrošenih sredstava iz prošle godine, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade Brčko distrikta.

Ukupno je predviđeno za one koji ne rade milion KM, a mogu i žele ozbiljno da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Na ovaj način doprinosi se i lokalnoj zajednici, a ne samo pojedincima. 

Javni poziv će objaviti Zavod za zapošljavanje

"Taj konkurs je dobra stvar, za onog ko je mlađi i ko hoće da radi za sebe, imao bi tu prostora i mogućnosti. Uostalom za sebe je najbolje raditi jer sve koliko zaradiš je tvoje", smatra poljoprivrednik, Nikola Kerezović. Sa druge strane, dosta mladih pčelara iskoristilo je priliku za samozapošljavanje ali problem je što nisu dobro edukovani, navodi RTRS.

Vlada je usvojila Program samozapošljavanja i definisala je uslove za dodjelu sredstava. Jedan milion KM doznačeno je Zavodu za zapošljavanje koji je zadužen da provede navedeni projekat. 

"Zavod će objaviti Javni poziv i nakon toga prijavljivaće se osobe koje se nalaze na evidenciji kao nezaposlene, a žele da se samozaposle, tačnije da počnu smaostalno da privređuju", objasnio je Milenko Ninković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, u Vladi Distrikta. 

Prijave traju do kraja oktobra

U prosjeku će oko 2.200 registrovanih poljoprivrednih proizvođača u Brčkom moći do kraja oktobra (31.10.) da se prijave za korištenje sredstava za podsticaje, a u ove svrhe biće izdvojeno deset miliona KM. Važno je napomenuti da su u 2021. određena i ograničenja u upotrebi oranica i broja grla u proizvodnji mesa. 

Javni poziv: 39.000 KM za sufinansiranje uzgoja maline i krastavaca

Prema riječima Ninkovića, konkretno za svinje to je 300 komada, za ovce 160, za jagnjad 160 i isto toliko za koze. Za tov junadi to je 80 komada. I ovo se odnosi za sva fizička lica dok je za pravne subjekte duplo više. 

Pravilnikom je utvrđeno da se pčelarima pomogne sa 30 KM po košnici, s tim da oni moraju da posjeduju najmanje 30 košnica.

Proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda većinom su zadovoljni visinom ovih podsticaja.


Tagovi

Podsticaji Poljoprivredna proizvodnja Rebalans budžeta Mladi pčelari Tov junadi Registrovani proizvođači Upotreba oranica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.