Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • nabavka mehanizacije
  • 24.04.2021. 12:15

Mehanizacija: 260 novih traktora i 900 priključaka biće nabavljeno u 2021.

Poljoprivrednici će dobiti rješenja o rezervaciji sredstava, koja će im nakon investicije biti uplaćena na njihov račun.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.326
  • 102
  • 0

U periodu od posljednje tri godine, znatno je veći interes poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj kada je riječ o podsticajima za kapitalne investicije. U te svrhe Vlada RS i ministarstvo poljoprivrede obezbijedili su (u navedenom razdoblju) 34 miliona KM. 

Prema statističkim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u 2019. 2020. i 2021., subvencije za kapitalne investicije dobila su 4.383 poljoprivrednika, od čega se samo u ovoj godini prijavilo 1.988 proizvođača i za njih je obezbijeđeno 17,65 miliona KM.

Najveći dio subvencija ide za nabavku traktora i priključnih mašina, što potvrđuju i podaci, odnosno, za potpore prilikom kupovine neophodne mehanizacije u analiziranom periodu apliciralo je 3.292 farmera, a za ove namjene opredjeljeno je 18,9 miliona KM. 

Ove godine i gradnja novih staja

Iz godine u godinu značajan je rast i broja prijavljenih za potpore kod nabavke opreme u stočarskoj proizvodnji, kao i za navodnjavanje, piše Glas Srpske.

Prema riječima ministra poljoprivrede RS, Borisa Pašalića, Vlada Srpske uspjela da obezbijedi novac kako bi svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača u 2021. bili podržani sa 30, odnosno, 40 odsto povrata sredstava.

Za potpore u poljoprivredi isplaćeno više od tri miliona KM

Naglašava kako u RS ima dosta ulaganja u poljoprivredni sektor i da će se samo u ovoj godini nabaviti oko 260 novih traktora i skoro 900 priključnih mašina. Takođe, biće izgrađeno na desetine novih štala. Pašalić kaže da će poljoprivrednici dobiti rješenja o rezervaciji sredstava, koja će im nakon investicije biti uplaćena na njihov račun.

"Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, već treću sezonu zaredom uspijeva da odgovori na sve zahtjeve farmera u vezi sa kapitalnim investicijama. Riječ je o svemu onom što je potrebno na imanju - od nabavke mehanizacije i opreme pa do sistema za navodnjavanje i izgradnje objekata", naglasio je ministar.

Farmeri voze traktore starije od njih

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS smatraju kako im ova podrška dosta pomaže da nastave sa svojom proizvodnjom.

"Poljoprivrednici u RS rade sa prilično starom mehanizacijom i veliki broj njih vozi traktore starijih od njih samih. Takve mašine iziskuje veću potrošnju i ima manji učinak u polju. Zbog toga je pomoć nadležnih veoma bitna jer malo ko ima dovoljno novca da može sam da pokrije troškove ulaganja", ocjenjuje Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2021. godini, sredstva za komercijalna poljoprivredna gazdinstva odobravaju se u iznosu od 30 procenata od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova ulaganja. Iznos za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, koja se nalaze na ili iznad 600 metara nadmorske visine, odobravaju se u iznosu od 40 odsto od ukupne vrijednosti investiranja.


Tagovi

Kapitalne investicije Nabavka traktora Priključne mašine Poljoprivredna mehanizacija Ministarstvo poljoprivrede Izgradnja objekata Oprema za navodnjavanje Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.