Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalne akcijske grupe
  • 17.06.2016. 16:30

LAG-ovima od 800.000 do 3 milijuna eura

Novi zamah LAG-ovima! Uskoro se raspisuju natječaji za financiranje poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma i infrastrukture!

  • 1.767
  • 235
  • 0

Hrvatski LAG-ovi spremaju se za nadolazeće razdoblje u kojom će njihovo djelovanje dobiti puni smisao. Konkretno dobit će na raspolaganje financijska sredstva koja će putem raspisanih natječaja usmjeriti u ruralni prostor na kojem djeluju prema donesenim strategijama.

LAG-ovi čine srž LEADER pristupa koji potrebama i problemima u ruralnom pristupa izravno s terena, ne iz centraliziranih agencijskih središta. Decentralizacijom sredstava i njihovom usmjerenošću na projekte usklađene sa strategijom prostora doprinosi se efektnijem razvoju.

Uskoro natječaji za LAG-ove

"LAG-ovi su izradili strategije koji se sada šalju u Ministarstvo poljoprivrede na razmatranje i spremamo se za novo razdoblje koje dolazi uskoro. Krajem ove ili početkom iduće godine Ministarstvo će raspisati natječaje koje će LAG-ovima staviti na raspolaganje od 800.000 do tri milijuna eura u razdoblju do 2020. godine", kaže Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura sa središtem u Biogradu na Moru.

Čupić objašnjava što to znači u praksi, odnosno kako će se novac prosljeđivati u ruralni prostor.

Natjecat će se poljoprivrednici s jednog područja

"Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisuje natječaje za mjere iz programa ruralnog razvoja - četvorku, šesticu, u pripremi je sedmica. Sve te natječaje ćemo i mi ponavljati kao LAG-ovi, ali samo na svom prostoru i u skladu s našom strategijom koja je prilagođena našim potrebama. U prijevodu to znači slijedeće - jedan poljoprivrednik, kada se bude htio natjecati za sredstva, neće se natjecati s cijelom državom nego samo s poljoprivrednicima na svom području. Samim time ima više šansi da dođe do bespovratnih sredstava", kaže Čupić.

Novi zamah LAG-ovima

U LAG-u Laura očekuju kako će dobiti 1,2 milijuna eura. Prema strategiji "Laure", novac će se koristititi za ulaganja u jačanje poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma i infrastrukture u ruralnom prostoru.


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.