Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 18.11.2021. 12:00

Kupio sam novu poljoprivrednu mehanizaciju - kako da povratim sredstva?

Svi ovogodišnji programi poticaja su zatvoreni, a novi su tek u fazi projekcija. U koji od njih ući, kako ispuniti uvjete, koji je rok, šta zadržati od dokumentacije, sam o su neka od pitanja i nedoumica u ovom periodu.

Foto: Depositphotos/stocktributor
  • 1.632
  • 74
  • 0

Poljoprivredna sezona na otvorenom je uveliko iza nas, aktivnosti na polju su svedene na minimum. Period je godine kada mnogi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom sumiraju rezultate i prave planove za narednu. Isto kao i sezona proizvodnje, tako je i većina programa poljoprivrednih poticaja sa svih nivoa vlasti već implementirana i pripremaju se projekcije za narednu.

Upravo je ovo razdoblje, jedanaesti, dvanesti mjesec i početak nove godine kada su mnogi poljoprivrednici u nedoumici kada je u pitanju sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije. Svi ovogodišnji programi poticaja su zatvoreni, a novi su tek u fazi projekcija i njihova službena objava se očekuje tek na proljeće. U koji program ući, kako ispuniti uvjete, koji je rok, šta zadržati od dokumentacije, kada izvršiti kupovinu mehanizacije, na koje ime nasloviti fakturu i slično neka su od pitanja i nedoumica. 

Retroaktivna primjena

Svi modelii poticaja i pravilnici sadrže osnovne, opće i posebne odredbe koje definišu način ostvarivanja nekog od poljoprivrednih poticaja. Analizirajući sve dosadašnje, iz prethodnih godina, a kada je upitanju nabavka i sufinansiranje nove poljoprivredne mehanizacije, primjenjuje se takozvani retroaktivni period. To znači da ako neko kupi novu poljoprivrednu mehanizaciju u jedanaestom, dvanaestom ili prvom mjesecu naredne godine, a nema trenutno aktivnih Javnih poziva, automatski "upada" u period koji će biti definisan novim programom poticaja.

Sličan primjer tome je model Ruralnog razvoja, poticaj za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije koji je definisan na slijedeći način: zahtjev za podršku za ulaganje u kupovinu novih poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja se podnosio za kupovinu obavljenu u periodu od 1.10. prethodne do 1.10. tekuće godine.

Dakle, svi poljoprivrednici koji su izvršili kupovinu nakon 1.10. ove godine, imaju pravo na ostvarivanje podrške u idućem planu poticaja koji će biti objavljen najvjerovatnije u proljeće. Slični uvjeti i isti periodi za nabavku su gotovo kod svih kantonalnih i općinskih modela.

Fiskalni račun i faktura

Pored zahtjeva za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, potrebno je dostaviti i određenu dokumentaciju propisanu objavljenim javnim pozivom. U gotovo svim slučajevima neizostavna stavka je dokaz o kupovini. To podrazumijeva da poljoprivrednik prilikom kupovine dobije fakturu i fiskalni račun o kupovini te se prema datumu izdavanja fiskalnog računa, obračunava i period nabavke definisan programima ili pravilnikom.

Prilikom kupovine vrlo je važno znati, ukoliko je kupac poljoprivrednik ujedno vlasnik obrta ili firme, faktura mora glasiti na ime obrta ili firme, a ne na ime poljoprivrednika. Kod porodično poljoprivrednog gazdinstva, kupovinu vrši vlasnik, odnosno nosioc PPG-a.

Ako se radi o kupovini nove mehanizacije iz uvoza, uz dokumentaciju se onda dostavlja i carinska deklaracija. Tako da svaka kupovina nove mehanizacije u ovom periodu do objave novog programa poticaja za narednu godinu, podrazumijeva sufinansiranje sa svih nivoa vlasti, a bit će, ponavljamo, objavljeni najvjerovatnije na proljeće naredne godine. 


Tagovi

Povrat sredstava Program poticaja Retroaktivna primjena Fiskalni račun Faktura Nova mehanizacija Poljoprivredna mehanizacija Poticaji


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.