Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećana ulaganja
  • 13.01.2023. 13:20
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Koliko je Kanton Sarajevo lani isplatio poljoprivrednih poticaja?

Najviše zahtjeva za podsticaje zabilježeno je u animalnoj proizvodnji kojoj je isplaćeno nešto više od pet miliona KM

Foto: Facebook/Adnan Delić
  • 136
  • 9
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u protekle dvije godine značajno je povećalo ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje povećanjem pojedinačnih podsticaja, proširenjem modela poticaja i aktivnostima na uređenju legislative, saopćeno je iz te institucije. 

Aktivnosti su se ogledale u pravovremenom donošenju podzakonskih akata koji regulišu dodjelu podsticaja, ali i pripremi novog teksta Zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i ruralnom razvoju, koji je u formi prijedloga i uskoro će se naći na dnevnom redu Skupštine KS.

"U proteklom periodu imali smo javnu raspravu i svi koji su željeli i htjeli, mogli su učestvovati i dati svoj doprinos poboljšanju ovog zakona. Mi smo sve kvalitetne prijedloge uvrstili, te očekujemo da će prijedlog ovog zakona, nakon usvajanja na Vladi, dobiti potrebnu većinu i u Skupštini KS", rekao je resorni ministar Adnan Delić.

On je podsjetio da je poljoprivredna proizvodnja u 2022. značajno rasla, te da je najviše zahtjeva za podsticaje zabilježeno u animalnoj proizvodnji kojoj je od ukupno 7.832.624 KM podsticaja, isplaćeno nešto više od pet miliona KM. Značajna povećanja zahtjeva zabilježena su i u oblasti kupovine poljoprivredne mehanizacije, te je lani za 272 zahtjeva isplaćeno 1,3 miliona KM, odnosno 112 više u odnosu na 2021., kada je obrađeno 160 zahtjeva i isplaćeno 828.000 KM.

Ministarstvo privrede KS, u protekle dvije godine, uložilo je više od 13 miliona KM u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, od čega je u 2022. za 2.474 zahtjeva isplaćeno 7.832.624 KM, a u 2021. za 2.271 zahtjev ukupno 5.579.449 KM.

Ministar Delić podsjetio je da je u budžetu iz 2020. bilo pet miliona maraka za primarnu pojoprivrednu proizvodnju, te da su odmah, početkom 2021., počeli raditi na povećanju podrške, što je, na kraju 2022. rezultiralo podrškom većom od 13 miliona KM u protekle dvije godine.

Uporedo s jačanjem poljoprivrednih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima s područja Kantona Sarajevo, Ministarstvo je uložilo oko tri miliona KM za unapređenje kvaliteta proizvodnje i na Poljoprivrednom dobru 'Butmir', te oko pola miliona KM za početak realizacije projekta osjemenjavanja, petogodišnjeg generacijskog projekta u oblasti govedarstva, čija je ukupna vrijednost oko dva miliona KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


Tagovi

Poljoprivreda Ministarstvo privrede KS Adnan Delić Poticaji Stočarstvo Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.