Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski trendovi
  • 08.07.2022. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Kanton Sarajevo mijenja regulativu o poljoprivrednim poticajima

Iz resornog ministarstva navode da su krenuli u opsežnu izmjenu zakonske infrastrukture za sve oblasti kako bi se oni uskladili s potrebama tržišta i novim trendovima

Foto: Ministarstvo privrede KS
  • 232
  • 22
  • 0

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je zakon koji će podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji uskladiti s novim svjetskim trendovima. VladA KS je jučer utvdila Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području.

Iz resornog ministarstva navode da su tokom 2021. i 2022. godine krenuli u opsežnu izmjenu zakonske infrastrukture za sve oblasti kako bi se oni uskladili s potrebama tržišta i novim trendovima koje diktiraju globalne promjene. Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi mijenja se potpuno novim rješenjem koje donosi niz novina koje imaju suštinski značaj za proizvodnju domaće, zdrave hrane i razvoj ruralnih područja koja svakom godinom postaju sve važnija, posebno u oblasti turizma i gastronomije.

Direktna plaćanja

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je kako se novi zakon već u samom nazivu razlikuje od trenutno važećeg jer se po prvi put reguliše razvoj ruralnih područja, a ništa manje nisu važne ni druge izmjene koje će doprinijeti uređenju oblasti poljoprivredne proizvodnje i gazdinstva. On predviđa i povećanje procenta za izdvajanje novčanih sredstava u budžetu za novčane podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a u odnosu na dosadašnja rješenja, najveća novina je u oblasti mjera novčanih podsticaja u kojima se po prvi put zakonski uređuje mjera direktne podrške proizvodnjama koja nije vezana isključivo za proizvodnju.

"Prvi put smo zakonom regulisali direktne mjere podrške dohotku koje podrazumijevaju direktna plaćanja proizvođačima neovisno od same proizvodnje. U osnovi to znači da smo zakonom predvidjeli podsticaj mladima za preuzimanje gazdinstva, kao i podsticaj proizvođačima koji se odluče proizvodnju preusmjeriti na ekološki prihvatljive načine proizvodnje što je u skladu s novim trendovima tranzicije ka zelenoj ekonomiji i proizvodnji“, kazao je Delić.

Interventne mjere

Zakon kao novinu predviđa i mjere podrške općim uslugama u poljoprivredi koje podrazumijevaju podršku transferu znanja, vještina i unaprijeđenja savjetodavnog rada u oblasti poljoprivrede, podršku istraživanjima kroz realizaciju pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona, podršku radu različitih organizacija koje su u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, te sufinansiranje učešća poljoprivrednika na sajmovima i drugim manifestacijama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se organizuju na području Bosne i Hercegovine.

"Ostale mjere podrške podrazumijevaju i tzv. interventne mjere, odnosno mjere kojima bi se ublažili i smanjili negativni efekti nepredviđenih okolnosti uključujući poremećaje na tržištu, što podrazumijeva da, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, Vlada može donijeti posebnu Odluku o novčanim podsticajima putem mjera podrške općim uslugama u poljoprivredi“, naveo je ministar.

U pogledu korisnika novčanih podsticaja Zakon također donosi značajne izmjene. Pod korisnicima novčanih podsticaja sada se smatraju "klijenti" koji imaju pravo na ostvarenje istih. Krug klijenata je zakonom proširen, jer se pod klijentima koji imaju pravo na ostvarenje podsticaja koji se provode putem mjera podrške ruralnom razvoju, osim lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava odnosno Registar klijenta, podrazumijevaju i općine.


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Poljoprivrednici Ruralni razvoj Adnan Delić Ministarstvo privrede KS Novčana podrška


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.