Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 06.05.2021. 16:20

Javni Poziv: Do 200 hiljada KM za promociju malih poljoprivrednika

Pojedinačna mjera podrške finansirana od strane EU4AGRI može iznositi minimalno 40.000 do maksimalno 200 hiljada KM. 

Foto: Naila Čaušević
  • 356
  • 52
  • 0

Projekat EU4AGRI, finansiran od strane Evropske unije, objavio je danas Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj lokalne seoske tržišne infrastrukture u našoj zemlji. Kroz ovaj konkurs, biće podržana ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda i poboljšanje njihovog kvaliteta, kao i dostupnosti na tržištu, te razvoj načina i kanala prodaje i marketinga.

Ukupni raspoloživi budžet projekta namijenjen za ove svrhe iznosi 1,95 miliona KM. 

Na konkurs mogu da se prijave isključivo jedinice lokalne samouprave, a rok za prijavljivanje je do 18. juna tekuće, 2021. godine, do 15 sati. 

U dokumentu ispod teksta možete se detaljnije informisati

Pojedinačna mjera podrške finansirana od strane EU4AGRI može iznositi minimalno 40.000 do maksimalno 200 hiljada KM. Minimalno 30 posto ukupne investicije mora se odnositi na izgradnju, rekonstrukciju ili sanaciju, adaptaciju ili opremanje prodajnog mjesta, skladišta za čuvanje hrane (rashladne vitrine, druga oprema za adekvatno čuvanje hrane) dok maksimalni iznos nije ograničen i može iznositi i do 100 posto ukupne investicije. 

Promovisati male, lokalne poljoprivrednike

Ruralna i tržišna infrastruktura podrazumijevaju isključivo one objekte koji omogućavaju pristup tržištu malim, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Na taj način će biti obuhvaćene zelene i stočne pijace, tržnice, otkupne stanice, mobilna sajamska infrastruktura namijenjena za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda, udaljena prodajna mjesta (koja se nalaze uz regionalne i lokalne ceste) i eko prodajne kuće.

Putem navedene mjere podrške nastoje se ostvariti i određeni ciljevi. Neki od njih su:

  • Stvaranje novih ili unapređenje postojećih mjesta za otkup, prezentaciju i prodaju poljoprivredno - prehrambenih i drugih lokalnih proizvoda uz ispunjavanje minimalnih zdravstveno - higijenskih uslova; 
  • Omogućavanje uslova za otvaranje novih kanala prodaje poljoprivrednih i drugih lokalnih proizvoda u seoskim i urbanim krajevima (visokovrijednim tržištima) i
  • Povećanje prodaje agro i drugih lokalnih proizvoda čime se doprinosi povećanju prihoda kako poljoprivrednika tako i cjelokupnog seoskog stanovništva, te poboljšanju uslova života u tim područjima;

Kroz projekat cilj je unaprijediti kvalitet proizvoda, higijene i sigurnosti hrane uspostavljanjem boljih uslova i opremljenosti prodajnih mjesta. Takođe se nastoji promovisati dobra poslovna praksa i to kroz ozelenjavanje prodajnog mjesta, dobre higijenske uslove, sigurnost i bezbjednost prodajnog mjesta, ali i kroz druge načine. Pored toga, održivi razvoj je jako bitan faktor koji uključuje aspekte zaštite okoliša, sigurnosti hrane i javnog zdravstva. 

Kako se prijaviti ?

Prijave sa pratećom dokumentacijom na USB/memorijskoj kartici moraju biti dostavljene u zatvorenoj koverti preporučenom ili brzom poštom na sljedeću adresu:

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)
Projekat EU4AGRI
UN HOUSE
Zmaja od Bosne bb, 71000 Sarajevo

Sve one koje su dostavljene nekim drugim načinom, kao na primjer putem faksa ili maila, neće biti uzete u razmatranje. Lična dostava nije prihvatljiva. Projekat EU4AGRI neće ni u kojem trenutku raditi povrat dostavljene dokumentacije (USB ili memorijske kartice). 


Dokumenti


Tagovi

Bespovratna sredstva EU4AGRI Poljoprivredni proizvodi Prodajna mjesta Otkup Prerada Povećanje prodaje Kvalitet proizvoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.